Direct naar artikelinhoud

manieren om je goede hart te tonen

December is niet enkel de maand van de zatte nonkels, foute cadeaus en te krappe feestjurken, maar zorgt ook ieder jaar weer voor een opflakkering van naastenliefde. Wij maken je wegwijs in het Vlaamse vrijwilligerslandschap.

Shoppen voor

het goede doel

The Empty Shop, een Engels concept dat liefdadigheid en fashion versmelt, komt naar Antwerpen. Nog tot 12 december kan je waardevolle kleding doneren, waar een creatief team elke dag opnieuw de mooiste boetiek van 't Stad mee inricht. Modestudenten vullen de collectie verder aan met 250 sjaals en Sint Lukas Antwerpen zorgt voor een unieke verpakking. Van 15 tot 20 december kan je komen shoppen voor het goede doel: het geld gaat rechtstreeks naar Kamiano, een vzw die zich inzet voor daklozen en minderbedeelden.

www.emptyshop.be.

Work For Life

Een vaste waarde onder de eindejaarsweldoeners is Music For Life. De tiende editie van het Studio Brussel-event schiet van 18 tot 24 december wortel in De Schorre in Boom en is gebrouwen volgens het bekende recept: geëngageerde burgers zetten een actie op om geld in te zamelen voor een van de meer dan 1.000 deelnemende goede doelen. Zo roept Kim Clijsters met Work 1 Hour For Life op 18 december op om de waarde van één werkuur te doneren aan SOS Kinderdorpen.

Musicforlife.stubru.be.

Humor als medicijn

Qmusic, VTM en Belfius antwoorden met de sprankelnieuwe liefdadigheidsactie Rode Neuzen Dag. Met één welomlijnde doelgroep: Vlaamse jongeren met psychische problemen. Ze willen die bespreekbaar maken en via het Rode Neuzenfonds geld inzamelen om de hulp te bieden die nu vaak achterwege blijft. Ook hier doen de initiatiefnemers een beroep op het engagement van kijkers en luisteraars en roepen ze op een grappige inzamelactie te organiseren of een rode neus te kopen of verkopen. Op 5 december wordt de balans opgemaakt tijdens een grootse humormarathon op radio en tv.

Rodeneuzendag.be.

Grensoverschrijvend

Wil je op globaal niveau onrecht aankaarten, neem dan de pen ter hand voor Amnesty International. In december vindt simultaan over de hele wereld een schrijfmarathon plaats. De Belgische kick-off is op 5 december in Antwerpen. Die dag schrijf je van 12u tot middernacht collectief brieven voor mensen in nood terwijl bekende artiesten als Marco Z, Buurman en Eva De Roovere het gebeuren muzikaal opleuken. Hierna trekt de schrijfkaravaan verder naar Sint-Niklaas (6/12), Lokeren en Mortsel (9/12), Westerlo (10/12) en Brugge en Gent (19/12).

www.aivl.be/actie/schrijfmarathon.

Gastvrijwilligen

Empathische mensen tonen ook via het vluchtelingenprobleem hun goede inborst. Vluchtelingenwerk Vlaanderen krijgt hulp van heel wat vrijwilligers. In het Startpunt geven ze asielzoekers op hun eerste dag in België soep en belangrijke info. Daarnaast roepen ze via hun campagne Gastvrije Gemeente op om zelf iets in elkaar te steken voor asielzoekers en vluchtelingen. Daan Bruyns (36) getuigt: "Ik zet me regelmatig in in de vluchtelingenkampen in Calais en Brussel. Ik help bij het uitdelen van voedsel, kleding en slaapzakken, het vervoeren van hulpgoederen, verzorgen van gewonden en oplossen van tal van andere problemen. Maar er zijn ook mensen die spontaan een koffiekraam komen opzetten of een maaltijd komen bereiden. Iedereen is welkom om op zijn eigen manier iets bij te dragen."

www.vluchtelingenwerk.be, www.gastvrijegemeente.be.

word rolstoeldanser

Aspirant-vrijwilligers vinden een forse vracht jobs in de database van www.vrijwilligerswerk.be. Op het moment van schrijven troffen wij maar liefst 2.134 vacatures aan in Vlaanderen en nog eens 185 in Brussel. Daarnaast ontdekten we heel wat vrijwilligersvacatures op www.11.be en op www.vrijwilligersjobs.be. Naast het klassieke werk in de zorgsector of bij NGO's is er vraag naar technische profielen in de Repaircafés, chauffeurs voor rolstoelpatiënten en barmedewerkers in jeugd- en cultuurhuizen. De waaier reikt van zwaardere jobs (denk: buddy of oppasser) tot lichtere functies als rolstoeldanser, cultuurverkenner met een anderstalige of zelfs videofragmentbeluisteraar.

Ruilmuur en weggeefplein

Ook de financiële of materiële schenking blijft een optie. Smijt die afgekeurde kersttrui dus zeker niet weg, maar doneer hem aan iemand die zich minder stoort aan een saai of oubollig motief. Verspreid over het land duiken her en der geefpleinen, ruilmuren en weggeefwinkels op waar je met jouw afgedankte/overbodige spullen iemand anders blij kan maken. Online equivalenten vind je o.a. op www.online-weggeefwinkel.be of www.freecycle.org.