Direct naar artikelinhoud

Volkswagen-dealers in financiële problemen

Het gesjoemel met de CO₂-uitstoot en de gedeeltelijke verkoopstop snijdt stilaan in het vel van tientallen VW-dealers. 'Dertig procent van hen staat op de rand van de afgrond.'

Verkopers van Volkswagen, Audi, Skoda en Seat kunnen sinds gisteren liefst een kwart van de modellen in hun showroom niet meer aanbieden. Volgens Carl Veys, voorzitter van sectorfederatie Traxio en baas van een Audi-garage, is de verkoopstop niet bevolen door VW. "Het is een beslissing van D'Ieteren", zegt hij. "Terecht, maar Volkswagen moet dan wel snel duidelijkheid scheppen. Dit moet allemaal niet te lang meer duren. De professionele klanten worden erg nerveus. Ze krijgen geen duidelijkheid over de taksen die ze zullen moeten betalen bij een toekomstige aankoop. Bedrijven zijn goed voor de helft van de verkoop."

Als de verkoopstop tot eind dit jaar aanhoudt, zullen alle concessiehouders samen zo'n 2.000 voertuigen minder hebben verkocht. "Ik verwacht echter dat D'Ieteren in een compensatie zal voorzien", zegt Veys. "Maar op middellange termijn dreigen dealers wel klanten te verliezen."

Volgens D'Ieteren kampt 30 tot 40 procent van zijn concessiehouders met zware financiële problemen. VW heeft eerder dit jaar beslist om binnen de vijf jaar het aantal dealers terug te brengen van 171 naar 27.