Direct naar artikelinhoud

Twee Bosch-werken zijn niet van Bosch

Twee schilderijen van Jheronimus Bosch (circa 1450-1516) zijn niet gemaakt door deze meester uit Den Bosch. Dat stelt kunsthistoricus Matthijs Ilsink, die een jarenlang onderzoek leidde naar de werken van Bosch.

Volgens Ilsink is het paneel Kruisdraging van Christus, dat in het Museum voor Schone Kunsten in Gent hangt, niet aan Bosch toe te schrijven. Ook twijfelt hij over De zeven hoofdzonden uit het Prado Museum in Madrid, maar dat schilderij is niet zo grondig onderzocht als de Kruisdraging in Gent. Het Prado, dat een aantal schilderijen van Bosch bezit, waaronder het beroemde drieluik Tuin der lusten, heeft geen toestemming gegeven voor diepgaand onderzoek door Ilsink.

Het onderzoek is gedaan in voorbereiding op een overzichtstentoonstelling van werken van Bosch in het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch. Van 13 februari tot en met 8 mei 2016 zullen daar 20 schilderijen en 19 tekeningen van Bosch te zien zijn. Volgend jaar is het vijfhonderd jaar geleden dat de kunstenaar stierf.

Zaterdag werd al bekend dat dezelfde onderzoeksgroep een tekening aan Bosch heeft toegeschreven waarvan eerder werd vermoed dat die was gemaakt door een 'assistent van een assistent' van de meester. De tekening, in het bezit van een Belgische zakenman, vertoont overeenkomsten met het rechterpaneel van Tuin der Lusten. De resultaten van het onderzoek worden voorafgaand aan de tentoonstelling gepubliceerd.