Direct naar artikelinhoud

De bulldozer bespaart

Zes miljard euro verlies, geen dividend voor de aandeelhouders en duizenden jobs die weggesneden worden. Als een woeste kapper knipt de Britse CEO John Cryan de haardos van Deutsche Bank. Maar België ontsnapt aan het geweld.

Een non-conformist, een bankier die écht verstand van bankieren heeft, een bulldozer. De labels zijn divers, het zal John Cryan worst wezen. De 55-jarige Brit voert bij de grootste Duitse bank een herstructurering door zonder voorgaande. 9.000 banen gaan voor de bijl bij Deutsche Bank, waarvan 4.000 in het Heimland zelf. Daar verdwijnen 200 kantoren uit het Duitse straatbeeld.

Bovenop die duizenden ontslagen worden ook nog eens 6.000 externe consultants bedankt voor bewezen diensten. Met ook medewerkers die op pensioen gaan en niet vervangen worden erbij geteld, komt het aantal de komende jaren uit op 20.000 voltijdse werknemers minder.

Alsof dat nog niet volstaat, trekt Deutsche Bank zich terug uit tien landen, om de complexiteit en kosten van het bedrijf te verlagen. Die landen zijn Argentinië, Chili, Mexico, Peru, Uruguay, Denemarken, Finland, Noorwegen, Malta en Nieuw-Zeeland. Volgens berekeningen van de Financial Times zou de totale ingreep een impact hebben op liefst 35.000 jobs.

720 werknemers in België

Voor ons land zijn er weliswaar geen gevolgen, bevestigt Jean-Michel Segers, de woordvoerder van Deutsche Bank België. "Het aantal kantoren blijft ongewijzigd. En ook op personeelsvlak is er geen impact. We blijven stabiel op ons aantal." Deutsche Bank heeft in ons land 34 filialen en 720 werknemers. "Een van de strategische pijlers is beleggingsadvies, en dat is net onze kernopdracht." De bank blijft wel werken aan een meer efficiënte structuur.

De reden voor die forse haircut die John Cryan doorvoert is dan ook niet min. Deutsche Bank is diep in de rode cijfers gedoken, onder meer door forse afschrijvingen op bezittingen. Het Duitse financiële concern rapporteerde over het derde kwartaal een nettoverlies van liefst 6 miljard euro, na een tekort van 92 miljoen euro een jaar eerder.

Cryan kondigde het voorbije weekend al een reorganisatie in het management van de bank aan, met als doel "een beter bestuurde, meer kostenbewuste en sterk gefocuste bank te creëren". Met de ganse ingreep wil de groep tegen 2018 zo'n 3,8 miljard euro besparen.

De bank kreeg de jongste maanden ook nogal wat problemen te verwerken, gaande van herschikkingen in het management tot grote verliezen. In april kreeg Deutsche Bank een boete van 2,5 miljard dollar (2,28 miljard euro) voor haar rol in de manipulatie van de Libor-rente die banken elkaar aanrekenen om geld te lenen.

Helemaal verrassend is het allemaal nu ook weer niet: Deutsche Bank had al gewaarschuwd dat diverse tegenvallers zouden leiden tot een miljardenverlies over het afgelopen kwartaal. Dat dit jaar waarschijnlijk geen dividend zou worden betaald was al duidelijk, maar ook volgend jaar hoeven de aandeelhouders niet op een winstuitkering te rekenen. Cryan noemde de resultaten "zeer teleurstellend".

No-nonsensebankier

De Brit wordt gezien als de noodzakelijke puinruimer bij Deutsche Bank. Hij leerde het vak bij de Londense investeringsbank S.G. Warburg & co, dat midden jaren 90 werd overgenomen door de Swiss Bank Corporation, om uiteindelijk op te gaan in UBS. Cryan zat de hele rit mee uit, om uiteindelijk als financieel directeur te eindigen.

In 2010 nam ontslag om "persoonlijke redenen". Na een korte doortocht bij Temasek, het staatsfonds van Singapore, en Man Group plc. dook hij dit jaar op bij Deutsche Bank, waar hij net voor de zomer als topman werd aangesteld.

Hij is een no-nonsensebankier, en een van de weinigen die voor de bankencrisis waarschuwde. Wanneer in 2007 Royal Bank of Scotland interesse toonde om de Nederlandse ABN Amro bank over te nemen, schreef hij als adviseur een furieuze waarschuwing aan sir Fred Goodwin, een vriend. Hij wees hem erop dat ABN Amro slechte kredieten had uitstaan. Goodwin luisterde niet, en RBS werd volop meegesleurd in de crisis.