Direct naar artikelinhoud

Britse economie grootste van Europa in 2030

China zal over 15 jaar de grootste economie van de wereld zijn. In Europa neemt het Verenigd Koninkrijk in 2030 de leidersplaats over van Duitsland. Ons land zakt van de 25ste naar de 33ste plaats.

Het Centre for Economic and Business Research (CEBR), een Britse denktank, publiceerde gisteren zijn jaarlijkse voorspellingen voor de volgende vijftien jaar. Die zijn gebaseerd op het bruto binnenlands product.

Zoals verwacht zullen de Chinezen tegen 2028 de Amerikanen verdrongen hebben als belangrijkste economische wereldmacht. Ook de opmars van India is niet te stuiten.

In Europa is de Britse economie de snelst groeiende. De denktank verwacht dat het Verenigd Koninkrijk al over vijf jaar Frankrijk ingehaald zal hebben. Ook Duitsland zal tegen 2030 voor de bijl gaan. Reden: de lagere taksen, het feit dat het VK minder afhankelijk is van andere Europese economieën en minder last heeft van problemen binnen de eurozone. Ook de sneller groeiende bevolking, vooral door immigratie, in het Verenigd Koninkrijk speelt in hun voordeel. Zo lag, het voorbije decennium tot aan 2011, de bijdrage van immigranten in belastingen aanzienlijk hoger dan de voordelen die ze ontvingen.

Andere Europese landen verliezen de volgende jaren plaatsen op de wereldlijst. Nederland bijvoorbeeld gaat van plek 18 naar 30, Zwitserland van 20 naar 23. Frankrijk zal nog de 13de economie zijn, tegenover de vijfde nu. Spanje zal zakken van plaats 13 naar 18, Italië van de 8ste naar de 15de plaats.

Ook België deelt in de klappen. Wij handhaven ons nu nog op de 25ste plaats, in 2028 zal dat de 33ste zijn. "Dat is de keerzijde van de medaille", zegt econoom Paul De Grauwe. "De andere landen groeien snel en hard, en nemen hogere plaatsen in. Logisch dat wij dan zakken. Dat betekent niet dat ons bruto binnenlands product erop achteruit gaat. Zij worden gewoon groter. We kunnen daar moeilijk iets aan doen en we hoeven ons daar ook geen zorgen over te maken. De economische welvaart van de burgers in de Europese landen kan intussen net zo goed vooruit blijven gaan."