Direct naar artikelinhoud

Heibel over Facebookgroep tegen Moslim Omroep

Op Facebook is heibel ontstaan over een groep tegen een islamitisch gastprogramma op Eén. Gebruikers eisen dat Facebook de groep offline haalt, maar de internetgigant weigert.

N-VA Kamerlid Theo Francken, Senator Inge Faes (N-VA) en Kamerlid Jurgen Verstrepen (N-VA) zijn maar enkelen van de 1.059 leden in de groep 'Geen-moslimuitzendingen-op-VRT'. De Facebookclub werd in 2011 opgericht. Kop van Jut was de Moslim Televisie en Radio Omroep (MTRO), die elke zondagochtend een uitzending verzorgt op Eén, in het kader van de uitzendingen door derden.

Twee jaar later is de groep een beerput van haatdragende booschappen over moslims. "Kakkerlakken zijn het, en wat doe je met kakkerlakken? Juist, doodtrappen!", lezen we. Afbeeldingen met "No islam in Europe" worden afgewisseld met berichten over "moslimschijtluizen".

Enkele gebruikers trokken deze week aan de alarmbel. Zij vroegen Facebook om de groep offline te halen, maar kregen het deksel op de neus. Onder meer Koen Vlassenroot, professor politieke wetenschappen aan de UGent, kreeg te horen dat de groep het Facebookbeleid rond haatdragend taalgebruik niet schendt. Vlassenroot: "Terwijl Facebook zo graag de politieagent uithangt en met censuur uithaalt, is er geen probleem met deze racistische groep."

Kan Facebook juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de boodschappen? Jawel, volgens Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding. "Niemand staat boven de wet, dus ook Facebook niet." Het centrum beraadt zich over mogelijke gerechtelijke stappen. "Ondertussen roepen wij de politici in de groep op om hun verantwoordelijkheid te nemen en de groep te verlaten", zegt De Witte.

Volgens internetspecialiste Clo Willaerts is de weigering van Facebook niet zozeer het bewijs van een dubbele moraal, maar eerder van een gebrek aan werknemers. "Facebook heeft 1 miljard gebruikers en kan onmogelijk alle groepen screenen." Er zit maar één ding op voor de tegenstanders: de macht van het getal uitspelen.

Said El Kaouakibi, de hoofdredacteur van MTRO, vindt de Facebookgroep op zich geen probleem. "Maar aanzetten tot agressie en haat is strafbaar. Wij onderzoeken dus of we gerechtelijke stappen kunnen ondernemen."