Direct naar artikelinhoud

Depressieve piloot had drang om vliegtuig te laten crashen

Een voormalige piloot bij Qantas heeft jarenlang met de grootste moeite de neiging moeten onderdrukken om zijn toestel te laten neerstorten. De drang om het vliegtuig in volle vlucht uit te schakelen was zo groot dat hij soms zijn arm moest vastbinden aan zijn stoel.

Bryan Griffin, een voormalige piloot bij de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas, leed tijdens zijn carrière aan een enigszins verontrustende aandoening. Tijdens vluchten voelde hij de haast onweerstaanbare drang om het toestel te laten crashen. Dat verklaarde hij voor de Australische Workers Compensation Commission.

Griffin werkte voor Qantas van 1966 tot 1982, toen hij met pensioen ging omdat hij worstelde met angstaanvallen, een depressie en een ernstige compulsieve stoornis. Hij vertelde voor het tribunaal dat zijn werk zijn psychische problemen er alleen maar erger op heeft gemaakt.

Tussen 1979 en 1982 had Griffin de neiging om het vliegtuig te saboteren. Tijdens een vlucht van Perth naar Singapore was de drang zo sterk dat hij zijn arm moest vastbinden met zijn veiligheidsgordel. “Ik vocht met mijn oncontroleerbaar ledemaat alsof het niet het mijne was”, getuigde Griffin. Het scheelde volgens hem niet veel of hij had een fatale ruk gegeven aan de stuurknuppel van het toestel. “De kracht van mijn arm tegen de veiligheidsgordel was zo sterk dat het pijn deed.” Pas toen hij de cockpit verliet en enkele sigaretten rookte, verzachtte “de pijn en terreur”.

De man lichtte zijn collega’s in over het incident en er werd prompt een bezoek aan de medische afdeling voor hem geboekt. De artsen onderzochten hem en oordeelden dat hij best in staat was om te vliegen. Daarop liepen de zaken helemaal uit de hand. In de cockpit moest Griffin voortdurend de neiging onderdrukken om te roepen en te huilen. Hij negeerde instructies, radio-oproepen en ook de hoogtemeter liet hij links liggen. Drie jaar later gaf hij er alsnog de brui aan en verliet het bedrijf.

Nu heeft Griffin zijn gelijk gehaald voor het tribunaal. Dat oordeelde dat Qantas er niet in geslaagd is de ernst van de psychische problemen van zijn piloot te begrijpen of in te schatten welk gevaar hij betekende voor de passagiers op zijn toestel. De maatschappij moet Griffin nu een schadevergoeding van 155.700 euro betalen, als compensatie voor zijn inkomensverlies, medische uitgaven en juridische kosten. Waarom het zo lang duurde voor het geschil beslecht werd, is niet duidelijk. Qantas maakte bekend dat het beroep zal aantekenen tegen de beslissing. (LB)