Direct naar artikelinhoud

Kluwen van strijdende partijen in Syrië wordt onontwarbaar

De strijd in Syrië wordt steeds onoverzichtelijker nu het Turkse leger beschietingen is begonnen op Koerdische rebellen om hen te verjagen uit het grensgebied met Turkije. Tegelijkertijd zinnen Turkije en Saudi-Arabië op een grondoffensief tegen IS.

Turkije voerde dit weekend beschietingen uit op strijders van de Koerdische YPG-militie die vorige week een luchtmachtbasis bij Aleppo hebben ingenomen. De Koerden kregen daarbij steun van Russische bommenwerpers. Rusland hoopt ook dat de Koerdische strijders een deel van de Turkse grens afsluiten, zodat het voor de andere milities moeilijker wordt wapens en strijders aan te voeren.

Russische gevechtsvliegtuigen gingen ook door met hun bombardementen bij Aleppo, een stad in het noorden van Syrië die gedeeltelijk in handen is van de rebellen. Onder dekking van de Russische luchtmacht proberen troepen van de Syrische president Assad de stad in de tang te nemen.

Frustraties

Amerikaans president Obama riep zijn ambtgenoot Poetin zondag in een telefoongesprek op de bombardementen op de gematigde oppositie te staken. De voortdurende bombardementen ondermijnen de kans op een gevechtspauze waarover Rusland, de VS, Turkije en een aantal andere landen afgelopen vrijdag in München een akkoord bereikten. De gevechtspauze moet eind deze week ingaan, maar geen van de strijdende partijen maakt aanstalten om gehoor te geven aan de oproep.

Saudi-Arabië heeft bevestigd dat het bereid is deel te nemen aan een grondoffensief tegen IS, maar volgens minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir hangt alles af van de coalitie die onder leiding van de VS tegen IS strijdt. Turkije en Saudi-Arabië zijn gefrustreerd over de opmars die het Syrische regeringsleger de afgelopen tijd maakt, dankzij de steun van Rusland. Volgens waarnemers maakt het Syrische leger ook vorderingen richting Raqqa, het voornaamste bolwerk van IS. Mogelijk gaat het Turkije en Saudi-Arabië erom de troepen van Assad voor te zijn, om te voorkomen dat de Syrische president ook het oosten van zijn land weer in handen krijgt.

Maar de kans is ook groot dat Turkije een grondoffensief zal gebruiken om de Koerdische rebellen uit de grensstreek te verjagen. Deelname van Saudische troepen aan de strijd brengt ook het gevaar met zich mee van een botsing tussen Saudi-Arabië en zijn aartsvijand Iran, dat troepen naar Syrië heeft gestuurd om Assad te helpen in de strijd tegen de soennitische rebellen.

Het hoofd van de Iraanse luchtmacht waarschuwde dat zijn land in geval van een invasie bereid is Syrië bij te staan om het Syrische luchtruim te verdedigen. Turkije en Saudi-Arabië moeten ook rekening houden met het geavanceerde S-400-luchtdoelgeschut dat Rusland in stelling heeft gebracht in Syrië.