Direct naar artikelinhoud

Rustige vastheid bij Sporting Lokeren

Sporting Lokeren speelt -we overdrijven amper - al vijf jaar met dezelfde ploeg. Met succes: vaste klant in play-off I, twee bekers, poules Europa League. Hoe doet Lokeren dat toch? Sportief directeur Willy Reynders geeft uitleg.

"Het eerste jaar was het belangrijkste. En het moeilijkste. We begonnen van nul. De kleedkamer moest gezuiverd worden. Dat ging vrij bruusk, maar het was nodig. Na een seizoen dat bijna faliekant afliep (Lokeren redde zich in 2010 op het nippertje, red), moesten trainer Peter Maes en ik spelers echt overtuigen om in het nieuwe project te stappen."

"Elk jaar wilden we sterker worden. Behouden wat goed was, uitzuiveren waar nodig. Dat doen we nu nog steeds. Elke transferperiode finetunen, zonder financieel echt gekke dingen te doen. Een vijftal posities zijn altijd dezelfde jongens geweest. Die standvastigheid is belangrijk. Koen Persoons en Killian Overmeire, twee jongens uit de streek, zijn de fundamenten."

Scoutingsnetwerk

"Een club als Lokeren moet creatief zijn op de transfermarkt. Voetballers vinden die bijna gratis zijn en toch een surplus brengen: het is ons tot nog toe wonderwel gelukt. Ik heb een twintigtal oud-spelers die overal verspreid zitten. Een netwerk van mensen die tips geven. Als zij iets doorspelen, weet je dat je goed zit. "

"Twee jaar geleden zag ik op een wedstrijd toevallig Besart Abdurahimi aan het werk. Absoluut geen spek voor onze bek. Kostte drie, vier miljoen. Enkele maanden geleden kreeg ik een tip, van een ex-speler. Het ging over Abdurahimi. Hij was nog altijd ongelofelijk getalenteerd, maar zat op een zijspoor. We hebben hem kunnen binnenhalen voor 200.000 euro. Een koopje. En dat is maar een voorbeeld. Alexander Scholz: op basis van een tip gehaald in IJsland. Cruciaal in zo'n transferdossiers zijn korte lijnen: de voorzitter, de trainer en ik. Kort en duidelijk, transparant en efficiënt."

"Ook uitgaand hebben we een paar keer goede zaken kunnen doen. De Ceulaer, De Bock, Tshimanga, Taravel: hun transfers zorgden voor financiële armslag, waardoor Lokeren een gezonde club is. Voorzitter Roger Lambrecht, die echt van het spelletje houdt, kijkt trouwens niet alleen naar het geld, maar eerst en vooral naar kwaliteit."

"Dit verhaal heeft heel veel te maken met de figuren Peter Maes en Roger Lambrecht. Wat als zij wegvallen? Dat wordt voor Lokeren de grootste uitdaging."

Europa in

"Hull City uitschakelen deed veel. We zetten onze voet naast een team uit de Premier League. Het bereiken van de poules van de Europa League is heel belangrijk geweest voor de verdere uitbouw van de huidige groep. We hadden een paar jongens extra nodig om onze kern uit te breiden. Nu zijn we nog sterker, met overal dubbele bezetting."

"Zulte Waregem bewees vorig seizoen dat het mogelijk is om goed te spelen in Europa én nationaal bovenin te blijven meedraaien. Dat ze dit jaar wegzakken? Die ploeg is leeggehaald. Onze spelers staan door de goede resultaten ook meer en meer in the picture."

"Wij willen ons gestaag en rustig blijven ontwikkelen. Een degelijke subtopper die regelmatig Europa League speelt: daar stopt het. Een duel met AA Gent zondag, met als inzet de tweede plaats, dat is nog niet vaak gebeurd, maar wij gaan in de competitie nooit voor de prijzen meedoen. Uitgroeien tot een Club Brugge, een Anderlecht, die spelen voor 20.000 man, dat kan Lokeren niet. Dromen van de eerste plaats is niet voor ons."