Direct naar artikelinhoud

Jeugdrechter negeert Facebookrel in pestschandaal

De jeugdrechter in Kortrijk houdt in het pestschandaal tussen twee West-Vlaamse minderjarige meisjes geen rekening met het feit dat hun ruzie nieuws werd op Facebook.

"De rechter wil de zaak herleiden tot de essentie: een ruzie zoals er elke dag zijn op de speelplaats", zegt Filip De Reuse, advocaat van pestkop Kacey.

Ter herinnering: de moeder van de toen 13-jarige Kayleigh uit Tielt plaatste vorige zomer een acht minuten durend fimpje op Facebook, waarop te zien is hoe het meisje in de stationsbuurt van Roeselare lastig wordt gevallen door enkele schoolgenoten. Ze wilde daarmee een einde maken aan de pesterijen van haar dochter. Eén meisje neemt het voortouw: de 15-jarige Kacey uit Izegem. Het Facebookfilmpje bleef niet zonder gevolgen: Kacey werd van school getrapt en zij en haar familie kregen honderden haatmails en doodsbedreigingen.

Gisteren zagen de twee tienermeisjes elkaar voor het eerst terug in de jeugdrechtbank van Kortrijk. Jan Leysen, advocaat van het slachtoffer, spreekt van zinloos geweld. Hij vraagt 1.750 euro morele schadevergoeding en 250 euro materiële schadevergoeding.

Kayleigh kreeg ook excuses. "Dat was wel een eenrichtingsgesprek", zegt Filip De Reuse, advocaat van de dader. Mijn cliënte zei sorry en dat ze het nooit meer zou doen. Het andere meisje zweeg."

Er werd met geen woord over het Facebookfilmpje gerept en het werd niet getoond in de rechtszaal. De jeugdrechter polste Kacey of ze een eventuele sociale vaardigheidscursus zag zitten. Uitspraak op woensdag 2 oktober.