Direct naar artikelinhoud

Extra belastingen voor fraudeurs en bedrijven

De regering moest op zoek naar goed 3,4 miljard euro om de Europese afspraken na te leven. Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) is tevreden dat slechts 22,28 procent van dat bedrag uit nieuwe belastingen komt.

Naast de roerende voorheffing werden nog enkele maatregelen genomen. Haast klassiek in een begrotingsoperatie zijn de accijnzen op alcohol en tabak. Die moeten respectievelijk 64 miljoen en 98 miljoen euro opbrengen. "We doen dat om financiële redenen, maar toch ook omdat we een impact willen hebben op het gedrag van onze burgers", verduidelijkte Vanackere. Concreet zal een doorsneefles wijn 4 eurocent duurder worden. Een pakje sigaretten wordt 20 cent duurder, net als een pakje roltabak van 50 gram.

Niet echt een belastingmaatregel, maar ook een aanpassing die meer zal kosten: de permanente fiscale regularisatie eindigt op 31 december 2013. Van een nieuwe ronde zal dus geen sprake meer zijn, al hoopt de regering volgend jaar op nog 513 miljoen euro uit het zwarte circuit te halen. Concreet zal de sanctie voor inkomsten stijgen van 10 naar 15 procentpunten boven op belasting, en dat voor alle inkomsten. Voor kapitaal ligt de belasting op 35 procent. Het half miljard dat de regering zo nog hoopt op te halen, is gezien het aflopen van de maatregel uiteraard eenmalig.

Voor de andere maatregelen zitten we vooral in de economische sfeer. Zo komt er een meerwaardetaks op aandelen bij de verkoop van een bedrijf. Terwijl die meerwaarde op aandelen bij grote bedrijven en holdings vandaag nog is vrijgesteld, voorziet de federale regering voortaan een heffing van 0,4 procent, via een afzonderlijke aanslag in de vennootschapsbelasting. Kmo's ontspringen de dans, benadrukten premier Di Rupo en financiënminister Vanackere. De ingreep moet 95 miljoen euro in het laatje brengen.

Het systeem van de notionele intrestaftrek blijft behouden, maar de regering wil het tarief nauwer doen aansluiten bij de gunstige rente-evolutie van ons land. Een aanpassing aan het systeem moet in totaal - maar eenmalig - 256 miljoen euro opbrengen. Concreet zal het tarief verlaagd worden van de huidige 3 procent tot 2,74 procent.

Tot slot wordt de bedrijfsvoorheffing bij tijdelijke werkloosheid opgetrokken. De voorheffing die bedrijven betalen, stijgt van 20 naar 26,75 procent. Daardoor moeten bedrijven niet meer betalen maar moet de voorheffing wel sneller betaald worden. De ingreep moet 52 miljoen euro opbrengen.