Direct naar artikelinhoud

Geen Belgen op shortlist AKO Literatuurprijs

Geen enkele van de zes Belgen die op de tiplijst stonden van de AKO Literatuurprijs 2013, heeft de shortlist gehaald. Juryvoorzitter Patrick Janssens maakte vanavond de namen van de zes genomineerden bekend inNieuwsuur: Martin Bossenbroek (De Boerenoorlog), Jan Brokken (De vergelding), Wouter Godijn (Hoe ik een beroemde Nederlander werd), Joke van Leeuwen (Feest van het begin), Ilja Leonard Pfeijffer (La Superba) en Allard Schröder (De dode arm). De jury koos de zes genomineerden uit een lijst van 25 boeken.

De Belgische auteurs op de tiplijst waren Y.M. Dangre (Maartse kamers), Griet Op de Beeck (Vele hemels boven de zevende), Saskia De Coster (Wij en ik), Bernard Dewulf (Verstrooiingen), Kristien Hemmerechts (Kronkelpaden van het geheugen) en Annelies Verbeke (Veronderstellingen). De AKO Literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige boek wordt op maandag 28 oktober uitgereikt in het Museum Beelden aan Zee in Den Haag. De schrijver van het winnende boek krijgt een sculptuur van Eugène Peters en een bedrag van 50.000 euro.

Vorig jaar ging de prijs naar onze landgenoot Peter Terrin voor het boekPost mortem.

Bridget Jones weduwe en moeder

Op 10 oktober komtMad about the Boy, het derde boek over de Londense antibabe Bridget Jones, uit. DeSunday Timespubliceerde al enkele fragmenten en wat blijkt? Bridget Jones is intussen weduwe en moeder van twee kinderen geworden. Schrijfster Helen Fielding liet prins op het witte paard Mark Darcy dus sterven en dat leverde een stroom van verontwaardigde reacties op Twitter op.

'The Broken Circle Breakdown' in de prijzen in Quebec

De zegetocht vanThe Broken Circle Breakdownduurt voort. De film van regisseur Felix Van Groeningen werd op het derde Québec City Film Festival in Canada, van 19 tot 29 september, bekroond met zowel de Grote Prijs van de Jury als de Prijs van het Publiek. De Belgische inzending voor de Oscars kaapte eerder al internationale prijzen weg als de Panorama Publieksprijs en het Europa Cinemas Label in Berlijn.

Nieuwe entertainmentshow op VTM

Duels tussen mens en machine, tussen mens en dier of tussen professional en leek: zij vormen de rode draad vanVersus, een nieuwe entertainmentshow die VTM en productiehuis Kanaka samen produceren. In elke aflevering van het programma worden acht duels uitgevochten, ofwel vooraf opgenomen op locatie, ofwel live in de studio. WieVersusgaat presenteren en wanneer de show op het scherm komt, is nog niet bekend.

Frank Vander Linden jurylid in 'De beste singer- songwriter'

Frank Vander Linden wordt het derde vast jurylid inDe beste singer-songwriter van Vlaanderenop VIER. Samen met Sarah Bettens en presentatrice Lisa Smolders gaat de frontman van De Mens op zoek naar nieuw muzikaal talent. De jury wordt in elke aflevering aangevuld met gastjuryleden. Het programma start in november.