Direct naar artikelinhoud

De Clercq schrijft nieuw liberaal manifest

Open Vld organiseert eind volgend jaar een driedaags ideologisch congres. Dat zal vertrekken vanuit een nieuw liberaal manifest van de hand van Mathias De Clercq. Hij wil komaf maken met enkele oude breuklijnen.

Een nieuwe voorzitter heeft Open Vld officieel nog steeds niet, het is nog een maand wachten tot de leden voor Gwendolyn Rutten of Egbert Lachaert kiezen. Toch wordt de nieuwe ideologische lijn nu al uitgezet. Voorzitter ad interim Guy Verhofstadt, die zijn tijd gebruikt om al zoveel mogelijk in gang te zetten, belastte zijn dauphin Mathias De Clercq vorige week met die opdracht.

Gisteren stelde De Clercq een aanzet tot die ideologische vernieuwing voor op het liberale partijbureau. Die vertrekt vanuit de analyse dat de maatschappelijke context veranderd is. "We moeten om te beginnen onze tijdsgeest capteren", stelt De Clercq, "we leven in een nieuwe eeuw. Dat is fundamenteel."

Een aantal oude breuklijnen zullen sneuvelen. Zo heeft het geen zin meer om over links en rechts te spreken, die opdeling is volgens De Clercq achterhaald. Nieuwe tegenstellingen zoals conservatief ten opzichte van vooruitgangsoptimisme en de houding van een partij ten opzichte van Europa zijn volgens hem meer tekenend voor onze maatschappij. De Clercq is eveneens van plan om te putten uit de ideeën van een aantal oude liberale filosofen, 'maar dan vertaald naar de nieuwe context'.

Naar verluidt konden de eerste plannen op veel enthousiasme rekenen op het partijbureau. De komende maanden moeten een reeks themadagen de discussie verder op scherp stellen en leiden tot concrete punten. Daarbij zal deels worden voortgebouwd op de Visiedag van dit voorjaar, waar Open Vld al inzette op een reeks grote thema's zoals duurzaamheid, opvoeding en digitalisering. Maar er zullen ook zeker een aantal nieuwe aandachtspunten worden behandeld. Privacy is er daar zeker eentje van.

"Het is de bedoeling om samen met de nieuwe voorzitter de richting voor de partij aan te geven", zegt De Clercq. "Maar niet alleen de partijtop zal betrokken worden bij dit proces, elk lid zal zijn mening kwijt kunnen." Eind volgend jaar, amper een goed half jaar voor de samenvallende verkiezingen van 2014, zal duidelijk moeten zijn hoe het nieuwe verhaal van Open Vld precies luidt. De weerslag daarvan zal te vinden zijn in een nieuw liberaal manifest, dat gepresenteerd wordt op een driedaags ideologisch congres.