© BELGA

Dieter Dekoninck neemt zondag officieel afscheid op Spar Cup Nijlen

Drievoudig olympische finalist op de estafette Dieter Dekoninck neemt zondag op de Spar Cup in Nijlen afscheid van zijn supporters. Hij kondigde al eerder aan dat hij zou stoppen met zwemmen, zondag valt het doek definitief.

Dekoninck verkoos een afscheid in het rustige kader van een wedstrijd in de omgeving waar er ruim tijd zou zijn voor vrienden en familie. “Een afscheid op de Belgische kampioenschappen vorig weekend in Brugge was voor mij geen optie”, argumenteerde de 25-jarige Kapellenaar zijn beslissing om in Nijlen officieel afscheid te nemen van de topsport. “Ik train nog amper twee keer per week en dus had ik op het BK, waar er toch geknokt wordt voor de medailles, niets te zoeken. Ik vond het beter om op een wedstrijd in de streek op een waardige manier mijn supporters te bedanken en een punt te zetten achter mijn actieve carrière”.

Dekoninck werd opgeleid in de kweekvijver van Zwemclub Iloka Kapellen waar ook Elise Matthyssen en recentelijk Lotte Goris en Jade Smits werden gevormd. Van daar stroomde hij door naar moederclub BRABO waar hij eerst onder Ronald Gaastra trainde en na een zware schouderoperatie eind 2013 zijn vertrouwen gaf aan de trainersstaf Maarten De Wilde, Erwin Vanspauwen, Tom De Roeck.

Dekoninck liet zich een eerste keer opmerken als estafettespecialist op het EK 2010 in Boedapest waar hij de 4x100m vrij mee naar de finale loodste. Op de Olympische Spelen van Londen in 2012 bracht hij in de finale als openingszwemmer van de 4x100m vrij het Belgisch record van Yoris Grandjean van 48.82 naar 48.79 waardoor ons land een zevende plaats kon veroveren. Eerder dat jaar was hij op het EK in Debrecen telkens mee vierde geëindigd op de 4x100 en 4x200m vrij. Op het WK in Barcelona een jaar later eindigde hij mee zevende in de finale van de 4x200m vrij.

Na een zware revalidatie ten gevolge van een schouderoperatie stond hij er weer helemaal terug op het EK 2016 in Londen en zorgde hij mee voor brons op de 4x100 en zilver op de 4x200 vrij. Op de Olympische Spelen van Rio bracht hij eerst de 4x100m-ploeg mee naar de finale om vervolgens mee achtste te eindigen in de finale van de 4x200 vrije slag.

Met BRABO staat hij nog steeds op de tabellen van de Belgische records op de 4x100 en 4x200m vrij lange baan en de 4x100m wisselslag korte baan. Met de Belgische ploeg heeft hij samen met Louis Croenen, Glenn Surgeloose en Pieter Timmers het Belgisch record op de 4x200m vrij in handen (7:08.28, gewommen op het EK in Londen van dit jaar).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer