Direct naar artikelinhoud

Prioriteiten tegen terreur? Alles en niets

Van een strengere wapenwetgeving over het aanstellen van een regeringscommissaris tot louche vzw's oprollen. Van alle partijen in het parlement komen voorstellen voor de aanpak van terreur. Nu begint de strijd om welk onderwerp het eerst wordt behandeld in de commissie.

Het is voorzitter Koen Metsu (N-VA) die er zelf om gevraagd heeft. Door aan alle partijen een prioriteitenlijst te vragen, wil hij een versnelling hoger schakelen in de commissie terreurbestrijding. Maar zijn initiatief lijkt het tegenovergestelde effect te hebben. De voorstellen gaan alle kanten uit. Begin daar maar eens orde in te scheppen.

"Iedereen haalt zijn eigen ideetjes van de voorbije weken boven", zegt CD&V-commissielid Raf Terwingen. "Veel verder dan wat profilering en steekvlamvoorstellen kom je vaak niet. De commissie zou beter thematisch werken en inzetten op duidelijk afgelijnde onderwerpen." Zijn partij maakt daarom zelf nog geen concrete voorstellen publiek.

Metsu ziet zich genoodzaakt om zijn werkmethode om te gooien. Sinds de oprichting van de antiterreurcommissie eind vorig jaar, boekte hij nauwelijks vooruitgang. Hij focuste op één thema: het optrekken van de eerste aanhouding van 24 uur naar 48 of 72 uur van terreurverdachten. Daarvoor is een grondwetswijziging en dus een tweederde meerderheid nodig. Maar zelfs binnen de coalitie is er geen eensgezindheid.

Sinds de aanslagen zit de commissie in een stroomversnelling. Dinsdag kwamen de parlementsleden uitzonderlijk bijeen om enkele maatregelen van de regering versneld goed te keuren. Zo worden bijvoorbeeld huiszoekingen 24 uur op 24 uur mogelijk. De wetsontwerpen worden de eerste week na de paasvakantie ook door het voltallige parlement goedgekeurd.

Grondwetswijziging kan wachten

Nu wil Metsu nieuwe onderwerpen aansnijden, vandaar zijn oproep aan de fracties. De discussie over de grondwetswijziging wordt niet aan de kant geschoven, maar kan nog (heel) even wachten. Alle aandacht gaat nu naar initiatieven waar de regering haar zeg niet over heeft gedaan. Metsu: "We moeten niet naast elkaar discussiëren. Het parlementaire werk is een belangrijke aanvulling."

Een stortvloed aan voorstellen is het gevolg. Open Vld heeft een wetsvoorstel klaar om het voorbereiden van terroristische acties, zoals het maken van een bom of het huren van safehouse, strafbaar te maken. Maar die teksten zijn intussen ook op de regeringstafel beland, wat de kans verkleint dat het in commissie behandeld zal worden.

Groen vraagt om de gaten in de wapenwetgeving te dichten. Die zit nu verspreid over het regionale en het federale niveau, waardoor enkele achterpoortjes openstaan. Sp.a vraagt de aanstelling van een regeringscommissaris om orde op zaken te stellen bij de veiligheidsdiensten. Kamerlid Hans Bonte: "Veel wetgeving bestaat al, maar moet gewoon worden nageleefd." Nog een voorstel? MR wil dat burgemeesters louche vzw's gelinkt aan terrorisme zelf tijdelijk kunnen opdoeken.

Metsu schuift zelf het financieel droogleggen van terroristen als prioriteit naar voren. "Op dat vlak heeft de regering nog maar weinig initiatieven genomen." Alle andere partijen kunnen zich daarin vinden, ook CD&V. Dus toch één onderwerp waar eensgezindheid over bestaat. Dat maakt de kans groot dat dit eerst aan bod zal komen. "Misdaadgeld kan al via bestaande wetgeving opgespoord worden", zegt Carina Van Cauter (Open Vld). "Met hoorzittingen kunnen we kijken of dat nog beter kan."

De antiterreurcommissie komt allicht pas na de paasvakantie weer samen.