Direct naar artikelinhoud

Festivals: rugzakken toch toegelaten

Rugzakken worden dan toch toegelaten op de zomerfestivals. Dat zei Jan Briers, gouverneur van Oost-Vlaanderen en voorzitter van de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen (FMIV), gisteravond na overleg met de sector.

Briers stelde vorige week nochtans voor om rugzakken en handtassen onder dreigingsniveau 3 te bannen van de weide. Maar dat zagen de organisatoren van Graspop Metal Meeting, Rock Werchter, TW Classic, Dour Festival, Tomorrowland en Pukkelpop niet zitten.

Gisteravond zat de raad van bestuur van de FMIV samen om een gemeenschappelijk standpunt in te nemen over de veiligheid tijdens de festivalzomer, zeker nu dat mogelijk onder dreigingsniveau 3 wordt ingezet. "Het idee van een rugzakverbod kwam voort uit de voetbalwereld, of de Ronde van Vlaanderen", zegt FMIV-voorzitter Briers.

Organisatoren bepalen zelf

"Maar muziekfestivals doen al sinds jaar en dag aan uitgebreide controles aan de ingang. Als organisatoren rugzakken en handtassen toch willen toelaten, raden wij wel aan om de controle nog uitgebreider en professioneler uit te voeren. Deze en andere tips geven we door aan de 280 organisaties van festivals in Vlaanderen."

De federatie zit daarmee helemaal op dezelfde lijn, al wordt er niet in detail getreden over de concrete invulling van hun voorgestelde maatregelen. Dat om bezoekers met slechte bedoelingen niet op ideeën te brengen. Bovendien blijft het bij aanbevelingen van de federatie, benadrukt Briers. "Wij geven advies", zegt hij. "Uiteindelijk is het aan elke organisator en lokale overheid om te bepalen welke veiligheidsmaatregelen ze voor welk evenement zullen treffen."

Publiek koopt toch tickets

Eerder op de dag kondigde de gemeente Rotselaar alvast aan dat het Live Nation - organisator van de festivals en het AC/DC-concert in Werchter - extra veiligheidsmaatregelen zal opleggen. Zo moet er extra camerabeveiliging en professionele bewaking op de campings komen en worden individuele gasflesjes verboden.

Ook zullen vrijwillige bewakers vooraf worden gescreend. Wat dat laatste betreft wil de FMIV organisatoren bijstaan in opleidingen. "We bieden workshops aan voor vrijwilligers in bewakingsopdrachten. Zo willen we deze mensen duidelijk maken wat er wel en niet mag. Zowel leden als niet-leden kunnen daarvan gebruik maken. We willen dit openstellen voor alle festivals die zich dergelijke opleidingen niet kunnen veroorloven."

Al bij al kijkt de sector de zomer positief tegemoet. "De voorverkoop is voor de meesten intussen begonnen en in Vlaanderen hebben we de indruk dat het publiek toch niet aarzelt om kaartjes te kopen", zegt Briers.

Behalve over veiligheid vergaderde de FMIV gisteravond nog over thema's als duurzaamheid en geluidsnormen.