Direct naar artikelinhoud

Musk laat studenten futuristische buis bouwen

Amerikaanse studenten mogen de hyperloop ontwerpen, het futuristische transportsysteem waarvan Tesla-CEO Elon Musk luidop droomt. Daarmee hoopt hij mensen en producten met 1.200 kilometer per uur door buizen te jagen.

Je moet het Elon Musk nageven: hij doet zijn imago als visionair eer aan. Terwijl het idee van de hyperloop aanvankelijk op veel gefrons onthaald werd, lijkt het intussen een stuk realistischer. Meer zelfs: Musk startte het bedrijf Hyperloop Transport Technologies (HTT) op, dat zich bezighoudt met de uitvoering ervan. Voor de onderneming werken meer dan tweehonderd ingenieurs uit de VS aan het project, al dan niet als hobby.

HTT heeft ook samenwerkingen opgezet met andere technologische of logistieke bedrijven om het project te ontwikkelen. Voor het ontwerp van de vervoerscabines die in de buizen zouden voortbewegen, organiseerde het bedrijf een wedstrijd, waarvoor meer dan duizend ingenieurs uit meer dan honderd universiteiten zich voor aanmelden. Het ingenieursteam van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) kwam als winnaar uit de bus. De Technische Universiteit Delft strandde op de tweede plaats.

Het team van MIT mag nu zijn concept realiseren op de testbaan van Hyperloop Transport Technologies in Californië. Dat zal slechts anderhalve kilometer lang zijn, maar de transportcabines moeten evengoed hun diensten bewijzen op een testbaan van 200 kilometer, zei Musk tijdens de uitreiking van de prijs. Dat langere traject is nodig om echte topsnelheden te halen.

In één cabine zou plaats zijn voor 20 à 30 mensen. De ondernemer zei nog dat hij het testen van het design mogelijk zal organiseren als een grootschalig evenement. "Wat we willen bereiken, is dat mensen geïnteresseerd geraken in alternatieve vormen van transport. En als ik het enthousiasme hier zie, denk ik dat we goed op weg zijn."

Elon Musk is de sterke man achter onder andere de fabrikant van elektrische wagens Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX.