Direct naar artikelinhoud

Muzikale safari vol uppercuts

Een geheim bewaar je het best door het te vergeten. Op dat vlak maakte Best Kept Secret het je soms flink lastig. Headliners als The Libertines en Noel Gallagher nestelden zich met degelijke, maar nooit helemaal onvergetelijke concerten, vooral in het gruizige geheugen van dronken Britten.

Music & Sound 8/10

Pete Doherty bleek de hardste drugs dan wel voorlopig te hebben bezworen, zijn nuchtere doen garandeerde niet de spannendste show van The Libertines die we al zagen.

De écht memorabele concerten stonden dit weekend op naam van de kleinere goden. Strand of Oaks bijvoorbeeld. De frontman zag eruit alsof hij in zijn vrije uren beren aan de ketting laat dansen voor toeristen. Maar aan het eind van zijn concert had dit bonkige en borstelige heerschap je hart gedraineerd als een volleerd chirurg. Hoe dicht mochten pijn en genot eigenlijk bij elkaar komen, voor het ongezond werd?

Death Cab For Cutie begaf zich dan weer op het snijpunt tussen zuivere melancholie en pure euforie, terwijl Balthazar een volgepakt strand aan zijn kant kreeg met een trefzekere show en een onverstoorbare cool. Chet Faker mocht op zijn beurt de opmerkelijkste cover van het weekend achter zijn naam zetten. Tijdens 'No Diggity' van Blackstreet zong iedereen in de tent luidkeels mee met deze Australische elektropop-soulsaté.

Ook nostalgieacts als The Jesus and Mary Chainof Ride maakten een goede beurt. Shoegaze was trouwens hét buzzword in de Beekse Bergen. Naast bovengenoemde pioniers, zagen en hoorden we Death Cab For Cutie naar de veters staren in 'I Will Possess Your Heart', terwijl Hookworms een geschifte mix van freakbeat en krautrock invulde met shoegaze en groepen als Cheatahs ongegeneerd uit datzelfde oude vaatje tapten.

Oordopjes

Hoewel de klok soms een kwarteeuw teruggedraaid leek, hield Best Kept Secret toch duidelijk de vinger aan de pols. Dit festival over de Belgisch-Nederlandse grens programmeert op het scherp van de snee. Grotere namen worden afgewisseld met nieuwe ontdekkingen uit de rockwereld en elektronische scene. Per toeval kon je er drie dagen lang zomaar goudaders aanboren. Zo bracht METZ - de opener van het festival nota bene - het soort stampende en klauwende hardcore punk, waarbij bloedneuzen en schaafwonden eerder noodzaak dan collaterale schade leken. Wie zijn rock pokkeluid en smeriger dan fermenterend slachtafval lustte, likte vingers en duimen af bij dit Canadese trio. Oordopjes waren trouwens geen overbodige luxe, als je wilde vermijden 's nachts gewekt te worden door een onophoudelijk stofzuigergeluid.

Unieke setting

Ook opvallend: de uitstekende, misschien zelfs wat gewaagde hiphopkeuze. Daarbij werkten vooral een confessionele Kate Tempest en de psychedelica van A$AP Rocky zich in de aandacht. Bij die laatste viel een kwartier vertraging door logistieke problemen met het podium evenwel niet in goede aarde.

In totaal stonden bijna honderd acts op een van de vijf podia, die kriskras over het terrein verspreid lagen. Een hele belevenis trouwens, de ontdekkingsreis in dit safaripark. Om Best Kept Secret te betreden, moet je via kronkelende, uitgelichte bospaadjes lopen. Daarna kom je uit op een groot meer, dat omzoomd wordt door nog meer bossen en een zandstrand.

In die unieke, idyllische setting lijkt een succesweekend al verzekerd. Maar het vel van de beer - ongetwijfeld ergens te vinden in deze Beekse Bergen - is bij het ter perse gaan nog niet geschoten. Hoe de toppers van dag drie (alt-J, Royal Blood, SOHN en Future Islands) het ervan afbrachten, leest u online.

Herbeleef ook de drie dagen via de liveblog op www.demorgen.be. En indien u ons vandaag zou zoeken: na een weekend vol uppercuts blijven wij even hangen in de touwen, folks.

Spijs & drank 9/10

Op Best Kept Secret kom je niet alleen om je muzikale kennis bij te spijkeren. De inwendige mens wentelt zich op zijn beurt drie dagen lang in gastronomisch genot. Vegetarisch of veganistisch? No biggie. Biologisch verantwoord? Een must in zowat elk kraampje. Suiker-, gluten- of lactosevrij? U vraagt, zij draaien de kookplaten. De geur van ter plekke gegrild vlees, frieten met schil en Italiaanse pizza kriebelen voortdurend in je neus. Verder verdrink je die vervelende kater met verse vruchtensapjes. En in het ergste geval brengt een kapsalon redding voor de day after: een snack met friet, shoarma, smeltkaas en sla.

Enige bedenking: culinaire luxe is natuurlijk te gek, maar het blijft een lullig zicht om festivalgangers een bordje schaaldieren te zien verorberen tussen twee schurende garagepunkacts.

M'as tu vu-gehalte 2/10

Je zult sneller een antilope of leeuw aantreffen op Best Kept Secret dan bekende Vlamingen. Maar dat is buiten Joy Anna Thielemans gerekend, die op dag drie een selfie nam met een giraf. Nergens beter dan thuis? Vergeet het: de Beekse Bergen waren dit weekend the place to be?

Dresscode 8/10

Her en der een leeuwenpakje, een onesie in tijgerprint of een kostuum in vuurrode zebrastreepjes. Maar meestal geldt: it's hip to be square. Wél opvallend: de helft van de bezoekers heeft een snor of baard. De andere is niet in staat om er een te laten groeien.

GSM & sociale media

Een evenement met 4G, maar géén eigen festival-app? Bizar. Wel handig was het - minder ecovriendelijk - vuistdikke spoorboekje. En updates ontving je via WhatsApp.

Pancartes 0/10

U had de artiest iets te vertellen? Verzoekjes schreeuwen naar het podium bleek meer trendy dan geformuleerd op een stuk karton.

Groenafdeling 9,5/10

Wie vervuilde, sneed in de eigen beurs. Op bierkartonnetjes en bekers betaalde je namelijk een waarborg, waardoor niemand iets laat rondslingeren. Zelfs op de laatste dag zagen bos en strand er spik en span uit.

Randanimatie 8/10

Kuieren langs de meerlijn, schommelen op bankjes in het bos of languit liggen op het strand: naast muziek had niemand behoefte aan randanimatie.

Comfort & hygiëne 7/10

Opvangbakjes aan bomen garandeerden het ultieme mannelijke plezier van wildplassen, zonder de bodem in zestig uur te verzuren. Voor de dames werden ranzige Dixie-toiletten vervangen door een iets minder onwelriekend alternatief.

Shop shop shop 7/10

T-shirts van Circa Waves - hét moshpitsnoepje van alle Britten op het terrein - bleken in een wip uitverkocht. En ook de verhuur van externe smartphoneopladers was bepaald een succes.