Direct naar artikelinhoud

'Wie wil stoppen moet eerst bewust leren roken'

Met het boek Mindful stoppen met roken wil Luc Rombaut mensen bewuster leren roken. 'In het beste geval slaag je er ook in om bewust te stoppen met roken. En anders leer je toch meer genieten van je sigaret. Een win-winsituatie.'

Op de internationale antitabaksdag regent het tips & tricks om te stoppen met roken, de een al iets betrouwbaarder dan de ander. "Maar van mindfulness is het wetenschappelijk bewezen dat het werkt", zegt Rombaut. "Het is een manier om met stress, slapeloosheid of depressie om te gaan, factoren die het roken aanwakkeren."

Het boek is vooral een voorbereiding op het stoppen, benadrukt de auteur. "Oefeningen leren je bewuster omgaan met sigaretten. Het merendeel rook je onbewust, op automatische piloot. Via kleine trucjes kun je dat veranderen. Zo kan een roker alle sigaretten omgekeerd in het pakje steken. Als hij dan een sigaret wil opsteken, ziet hij meteen dat er iets niet klopt. Dat maakt hem bewuster. Heb ik nu echt wel zin in die sigaret of kan ik nog twee uur wachten?"

Verder leert het boek je goestingsurfen. "De goesting die je hebt om een sigaret te roken ten volle te beleven en onder ogen te zien", zegt Rombaut. "Hoe voelt dat: zin hebben in een sigaret? Wat voor gedachten komen daarbij kijken? Als je die 'goestinggolf' hebt overleefd, mag je een sigaretje opsteken. Als beloning."

Het uiteindelijke doel blijft wel stoppen. "Maar mindfulness leert je ook omgaan met hervallen. Want het merendeel van de rokers die stoppen, hervallen. Die voelen zich dan complete losers, terwijl dat niet zo erg hoeft te zijn." Bewust leren roken, bewust stoppen en bewust hervallen. "In Australië en de VS doen ze dit al lang", klinkt het beslist.