Direct naar artikelinhoud

Tiener veroordeeld voor racistisch geweld tegen 'gemengd' koppel

Geweld tegen een gemengd koppel van een Belg en een moslima moet worden beschouwd als racisme, zo oordeelde de Brusselse correctionele rechtbank gisteren. Het koppel, een tweetalige Brusselaar en een moslima van Marokkaanse origine, werd op 11 augustus in Schaarbeek aangevallen door een groep jongeren die lieten blijken dat zo'n relatie voor hen "niet kan". Een 19-jarige Brusselaar kreeg een werkstraf van 200 uur of 18 maanden vervangende gevangenisstraf.

Het koppel woont in de buurt van het Liedtsplein nabij het Noordstation en zegt geregeld te worden bespuwd en geslagen door groepjes jongeren en haalde er nu de politie bij. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) stelde zich burgerlijke partij. De rechtbank volgde de argumentatie van het CGKR dat meent dat achter de misdrijven racistische motieven scholen. De enige beklaagde die door de politie kon worden geïdentificeerd bekende de feiten en zei dat een gemengde relatie vanuit een bepaalde interpretatie van de islam "niet gepast is". De beklaagde bood zijn excuses aan, maar betwistte elke betrokkenheid van andere personen. Vooral het vrouwelijke slachtoffer toonde zich teleurgesteld over het volledig buiten schot blijven van de andere jongeren.

"We willen met dit dossier een maatschappelijke signaalfunctie geven", zegt Jozef De Witte, directeur van het CGKR. "Het gaat hier over radicaliseringsprocessen en de mogelijke gevolgen." (DDC)