Direct naar artikelinhoud

Piano voor gevorderden

k lees op dit moment De val van Prometheus van cultuurfilosoof Ton Lemaire. Hij maakt in dat boek kritische bedenkingen bij de nieuwste ontwikkelingen in ons sociaal stelsel en bevraagt de effecten op het individu: ‘Worden wij gelukkiger van de permanente informatiestroom via iPhones, Facebook en andere Twitters?’ ‘Waarom glimlachen mensen nu meer dan vroeger?’ Gortdroog maar heel boeiend! Juist uitgelezen: Ten zuiden van de grens van Murakami, een diepgravende liefdesroman. Nergens klef en toch ideaal voor net voor het slapengaan.

Tg STAN speelt Zomergasten van Maksim Gorki. Een lange voorstelling, maar wat een genot! Ze had gerust dubbel zo lang mogen duren. Je ziet een aantal vrienden op een avondfeest die met elkaar in de clinch gaan. STAN maakte een subtiel gelaagde en indringend actuele bewerking van die honderd jaar oude tekst. Er is ondertussen eigenlijk niks veranderd op vlak van relaties. Sterk acteerwerk ook: hoe uiteenlopend de standpunten van de personages ook zijn, ik sympathiseerde met elk van hen. Al even geweldig is Oblomow van Lazarus, een jong collectief dat met weinig middelen heel straf toneel brengt.

Ik ben benieuwd naar Thomas De Prins en zijn Score Man Big Band. Zij spelen op 27 oktober in de handelsbeurs in Gent. Thomas is mijn partner in crime bij The New Radio Kings, ik ken hem als een virtuoos pianist die zeer eigenzinnige keuzes durft te maken. Een avondje voor de gevorderde muziekliefhebber! De nieuwe plaat van Brazzaville is uit, een band die je zeker eens live aan het werk moet zien. Vincent Brijs schrijft uiterst dansbare thema’s en is omringd door topmuzikanten.

Io sono l’amore van Luca Guadagnino is een zeer mooie film over een aristocratische familie. De vader geeft een groot feest en de moeder schiet in vuur en vlam voor een vriend van de zoon. Buitengewoon goed geacteerd.

Ten slotte wil ik nog ‘Rijke verhalen’ vermelden, dit originele project van Welzijnszorg valt wat tussen deze categorietjes in. Het zijn negen audioreportages over mensen die in armoede leven, te koop op iTunes. Voor 0,99 euro hoor je een pure getuigenis én je steunt een goed doel. Als peter van dit project maakte ik zelf een van de reportages.

PIETER EMBRECHTS

toert met zijn

‘little big band’ The New Radio Kings door het land.