Direct naar artikelinhoud

Belgen onder vuur in Afghanistan

Zes Belgische ontmijners waren gisteren betrokken bij een dodelijk vuurgevecht in het noorden van Afghanistan. De sectie vergezelde een Duitse infanteriecompagnie die tijdens het vijf uur durende gevecht drie doden en vijf zwaargewonden telde.

Zes ontmijners zaten na hinderlaag urenlang vast tijdens dodelijke aanval taliban

De zes Belgische ontmijners bevonden zich ‘in relatieve veiligheid’ in een modern gepantserd voertuig van het type Dingo. Ze vergezelden een Duitse infanteriecompagnie en enkele Duitse voertuigen, bestaande uit ongeveer 120 tot 150 manschappen.

De eenheid liep in de vroege namiddag (lokale tijd) in een hinderlaag van 150 tot 200 lokale opstandelingen. Ze bevonden zich op dat moment in Chahar Darreh, via de weg ongeveer twintig kilometer ten zuidwesten van hun kamp in Kunduz. Meteen brak een zwaar vuurgevecht uit. In de loop van de namiddag kwamen daarbij minstens drie Duitse soldaten om het leven. Minstens vijf andere Duitsers werden zwaargewond.

“De gevechten duurden ongeveer vijf uur. Ze stopten toen daar de nacht viel,” zei defensiewoordvoerster Ingrid Baeck gisterenavond. “De compagnie kon pas na middernacht terug de basis in Kunduz vervoegen. De Belgische ontmijners bevonden zich al die tijd in relatieve veiligheid aan boord van een pantservoertuig van het type Dingo.”

Eerder werd volgens Baeck tijdens de gevechten al luchtsteun gegeven door gewapende Blackhawk-helikopters en later ook door gevechtsvliegtuigen van de Navo.

De Belgische ontmijners gaven steun aan de Duitsers om bermbommen onschadelijk te maken, de geïmproviseerde explosieven die tijdens het recente Afghanistanconflict al het meeste slachtoffers maakten onder de Navo-soldaten. “Dergelijke missies zijn in de voorbije maanden al regelmatig uitgevoerd”, zegt Baeck, “er zijn al incidenten geweest maar dit is toch wel een van de zwaardere.”

De Duitse doden vielen tijdens het vuurgevecht. De meeste zwaargewonden vielen toen een Duits pantservoertuig op een bermbom reed. Helikopters hebben de zwaargewonden al meteen na de gevechten ontzet. Mogelijk zal het dodental nog oplopen. Volgens een verslaggever van Der Spiegel bevonden enkele gewonden zich in kritieke toestand. Zij werden gisterenavond overgebracht naar Mazar-i-Sharif.

In Afghanistan vielen tot dusver nog geen Belgische slachtoffers. Sinds 2002 en voor gisteren waren bij de Duitse Bundeswehr, met wie de Belgen in Kunduz samenwerken, al 36 soldaten gedood.

De lokale taliban eisten ondertussen de aanval op, via hun lokale woordvoerder Sabihullah Mudschahed. Volgens Duitse militairen was de hinderlaag erg goed gepland. Het konvooi werd langs alle kanten beschoten, ook vanuit huizen, en kon geen kant meer uit.

Chahar Darreh, waar de aanval plaatsvond, is al een tijdje erg onrustig. Met dat doel hadden de Duitsers er pas een nieuwe voorpost opgericht in een oud hoofdkwartier van de Afghaanse politie, die er op de loop ging voor de taliban. Vanaf hun vestiging kwamen de Duitse infanteristen er al regelmatig onder vuur te liggen. Het gebied zou een uitvalsbasis zijn voor talibanstrijders en hun leiders. Volgens de Duitse inlichtingendiensten beschikken de taliban in de regio nog over functionerende commandostructuren en hebben ze aan wapens geen gebrek.

Het gebied leent zich door een netwerk van kanalen en sterke begroeiing perfect voor hinderlagen door de taliban. Ondanks de moderne technologie van de Navo-troepen zijn de aanvallers erg moeilijk te ontdekken. De buitenlandse troepen rijden daarentegen met hun pantservoertuigen, die overigens alleen op versterkte straten kunnen rijden, erg snel in de kijker.

Twee weken geleden raakten Belgische militairen in de buurt van Kunduz ook al betrokken bij verschillende gewapende incidenten. Ook toen werden ontmijners onder vuur genomen. De week daarvoor was het ISAF-kamp in Kunduz, waar naast de Duitsers een honderdtal Belgen gelegerd zijn, het doelwit van een raketaanval. Ook daarbij raakte niemand gewond.

In Kunduz zijn enkele tientallen Belgische militairen actief. Vijfentwintig onder hen, onder wie de ontmijners, maken deel uit van de Provinciale Reconstructie Team’s (PRT’s) die namens de Navo-troepenmacht Isaf de lokale bevolking helpen, een zestigtal militairen leidt een Afghaans bataljon op. Er zijn ook enkele verbindingsofficieren actief in het Duitse hoofdkwartier van het ISAF Regional Command North in Mazar-e-Sharif, die gisterenavond de situatie in Chahar Darreh op de voet bleven volgen. In heel Afghanistan zijn op dit moment ongeveer 560 Belgische militairen actief, tegenover een 4.000 Duitsers.