Direct naar artikelinhoud

P Île en Ville Q

Als er één ding is wat wij Belgen graag doen, is het ergens lekker gaan eten. Voor de ene is een gastronomisch diner het summum, voor de ander hoeft het lang geen grote culinaire intrede te zijn, maar gewoon lekker eten in een gezellig kader. De jongste jaren zitten huiskamerrestaurants dan ook in de lift. Huiselijk, ongedwongen en sympathiek, zoals het bij vrienden of thuis is.

Een eilandje in de stad. Ja, dat is een beschrijving die perfect past bij dit kleine, maar uitnodigende eethuisje-annex-winkeltje. Er is een beperkt aantal plaatsen in de 'canteen', waar je op donderdag, vrijdag en zaterdag terecht kan voor heerlijke tapas - tussen 12u en 14u - en achteraf meteen de middag kan induiken met een heerlijke kop koffie of thee met gebak. Apero hour wordt hier niet overgeslagen, dus wie graag een glaasje prosecco drinkt, go ahead. Het winkeltje biedt een prachtige, persoonlijk geselecteerde collectie juwelen, accessoires, design, meubelen, lederwaren, fashion en boeken. Beslist de moeite waard, deze stop recht in het hart van het Gentse Prinsenhof. Een mooie plek op een inspirerende locatie.

Île en Ville, Begijnhofdries 39, 9000 Gent.

www.ile-en-ville.be.

P De Zuidkant Q

Net geen verborgen parel in Gentbrugge, dit uiterst gezellige restaurantje. Prachtige art-decosetting met een magnifiek gerestaureerde veranda met uitzicht op de tuin. Helemaal vegetarisch (geen vlees, geen vis) en biologisch; dat vertaalt zich naar erg creatieve gerechten, kleurrijk en vol smaak. De uitbaters werken samen met lokale producenten ('from field to fork') en bakken hun eigen brood. Op woensdagavond presenteren ze een buffet, op donderdag en vrijdag is er lunch of à la carte. Het is een populaire stek bij Gentenaars en toevallige passanten: reserveren is niet noodzakelijk, maar dus wel aangewezen. Hier stap je hongerig binnen, en blij en voldaan buiten, het avontuur tegemoet.

Frederik Burvenichstraat 156,

9050 Gentbrugge.

www.dezuidkant.be.

P Alix Q

Alix bevindt zich achter de grote gevel van de voormalige huisartsenpraktijk van Alix' vader. Wat ooit begon als een 'vriendendienst', groeide op een paar jaar tijd uit tot een heus huiskamerconcept. Vandaag is het een plek waar talloze mensen rust en genieten opzoeken. Praten en proeven, ruiken en je laten meenemen op een prachtige trip aan smaken en aroma's: heerlijk. Alles is er dagvers en huisgemaakt, de gerechten zijn seizoensgebonden en kan je op eenvoudig verzoek ook naar huis meenemen. Wie hier voor het eerst een voet binnenzet, voelt zich meteen thuis. Bij mooi weer geeft de uitnodigende tuin rust en is het een prachtige picknickplek voor een uurtje onthaasten, vlakbij de stad.

Kortrijksesteenweg 206, 9000 Gent. www.alixtablejardin.be.

P OAK Q

Jong van geest, jong van hart, maar de ziel van een chef-kok met heel wat jaren op de teller waart door de gerechten. Chef Marcello Ballardin stond achter het fornuis in talloze klassezaken (Pure C, Hertog Jan, Oud Sluis), voor hij besliste om samen met compadre Dominik D'Hooge zelf een restaurant te beginnen. Geen stropdras maar huiselijk, met pure smaken, eerlijk en een 'wow'-factor die geen gelijke kent. Je betaalt 25 euro voor een tweegangenlunch, uit te breiden met extra gangen: 35 euro voor drie, 45 euro voor vier en 50 euro voor vijf gangen. 's Avonds eet je er vijf gangen, voor dezelfde prijs. Je proeft er Braziliaanse, Italiaanse en Griekse toetsen met een laagje Belgische gastvrijheid.

OAK Gent, Hoogstraat 167, 9000 Gent. www.oakgent.be.

P Alces Q

Knus, gezellig, warm en hartelijk. Dat is het minste wat je kan zeggen van dit aangename, erg huiselijke restaurant in Lokeren. Een plek waar eten hand in hand gaat met interieurvormgeving, want bij Alces kan je ook terecht voor unieke verlichting, behang, stoffen, plaids, meubelen en decoratie. Op het eerste gezicht is het 'gewoon' een huis, maar binnenin tref je een prachtig restaurant met een uitmuntende keuken. Je hebt er keuze uit verschillende formules, van degustatiemenu tot lunch en diner. Het menu met aangepaste wijnen wisselt maandelijks, en bij mooi weer is het er aangenaam toeven in de rustgevende, mooi vormgegeven tuin.

Alces, Beerveldestraat 113, 9160 Lokeren.

www.restaurant-alces.be en www.alces-interors.be.

P Dorp 56 Q

Wat ooit een café was, werd door Stefanie en Benoit omgevormd tot een sfeervol restaurantje waar maar één ding geldt: hier moeten klanten voor 100% zichzelf zijn. Geen stijfdeftigheid, maar voetjes onder tafel (en op de grond), zoals je thuis zou doen, en genieten van een eerlijke keuken; gezond, vers, klassiek, maar met zin voor surprises. De poespas blijft achterwege op de kaart (een klassieke keuken met een jonge geest en een maandmenu) en in de bediening: hartelijk, spontaan en begeleid door een streepje fijne muziek.

Dorp 56, 9991 Adegem.

www.dorp56.be.

Comme

chez soi