Direct naar artikelinhoud

Dreigmail naar universiteit 'in naam van onze moslimbroeders'

De dreigmail naar de Universiteit Antwerpen zou zijn gestuurd vanuit het extremistische moslimmilieu. De afzender dreigde er in zijn schrijven mee ongelovigen te vermoorden in naam van 'onze moslimbroeders' en een bom te laten ontploffen.

Nadat de universiteit maandag volledig geëvacueerd moest worden na de bommelding, konden studenten en personeel gisteren opnieuw binnen. Het parket van Antwerpen heeft intussen een onderzoek opgestart naar de herkomst van de dreigmail. Die kwam in de nacht van zondag op maandag aan bij drie administratieve medewerkers van de universiteit.

Het gaat om een korte mail waarin staat geschreven dat, in naam van "onze moslimbroeders", alle ongelovigen moeten sterven. Ook wordt gedreigd met het doen ontploffen van de universiteit. Er werd niemand aangehouden en er werd op de universiteit zelf werd geen verdacht pakje gevonden.

"Het kan inderdaad dat dit het werk is van een extremistische moslim", zegt Paul Van Tigchelt van het parket van Antwerpen. "We nemen de zaak uiteraard ernstig. Maar we kunnen niet met 100 procent zekerheid bevestigen dat het gaat om een dreigement vanuit het extremistische moslimmilieu. Het kan evengoed gaan om een 88-jarige kreupele gepensioneerde die vanuit zijn zetel voor de grap enkele mails doorstuurde. Alles is nog voorwerp van onderzoek."

Vorige week kreeg Gazet van Antwerpen een mail waarin in een videofilmpje niet-moslims werden bedreigd en uitgemaakt voor apen en zwijnen, en waarin moslimjongeren werden opgeroepen om zich naar Syrië te begeven. Die mail zou de krant zijn toegestuurd door de Belgische Syrië-strijder Brian De Mulder, of iemand die zich voordoet als de jongeman. Volgens dezelfde krant zou het soms gebrekkige Nederlands in dat filmpje lijken op het taalgebruik in de mail die naar de universiteit werd gestuurd. Het parket wilde dat gisteren niet bevestigen.

De universiteit laat intussen weten zich burgerlijke partij te stellen om de onkosten van de evacuatie te kunnen verhalen op de dader of daders. Hoeveel de ontruiming heeft gekost, is niet meteen uit te rekenen. Een eerste raming ligt om en nabij het half miljoen euro. "De universiteit lag de hele dag stil", stelde rector Alain Verschoren. "Daar hangt een stevig prijskaartje aan vast."