Direct naar artikelinhoud

Mychael Danna ('Life of Pi') triomfeert op World Soundtrack Awards

Film Fest Gent sloot zaterdag af met de 13de World Soundtrack Awards. Daar heeft de Canadese filmcomponist Mychael Danna de twee hoofdprijzen gewonnen, die voor Beste Componist en Beste Score.

Mychael Danna, die eerder dit jaar een Golden Globe en een Oscar won met zijn muziek voorLife of Pivan regisseur Ang Lee, kon niet aanwezig zijn in Gent, maar uitte zijn dankbaarheid via een dubbele videoboodschap: één per prijs. Ook uit het telefonisch gesprek, dat deze krant exclusief met Danna in New York kon hebben, bleek duidelijk hoezeer hij zijn afwezigheid in Gent betreurde. En heus niet alleen omdat hij de Belgische bieren mist. "Gent is een parel van een stad. En de World Soundtrack Awards behoren tot de topprijzen, die er voor een filmcomponist echt toe doen. Veel van mijn beste vrienden zijn ook filmcomponisten en een aantal van die gasten heb ik in Gent leren kennen, waar we bij een glas bier allerlei 'oorlogsverhalen' uitwisselden. Niemand ter wereld kan het leven van een filmcomponist beter begrijpen dan een andere componist."

Mychael Danna (55) heeft recent de muziek afgewerkt voorDevil's KnotenThe Captive, de twee nieuwe films van zijn landgenoot Atom Egoyan, met wie hij nu al een kwarteeuw samenwerkt. Momenteel werkt hij tegen de klok omFoxcatchervan Bennett Miller van een score te voorzien. Met die regisseur werkte Danna eerder samen voorCapoteenMoneyball.

Onvoorspelbaar

"Elke filmcomponist zal je hetzelfde verhaal vertellen", zegt Mychael Danna. "De planning van een film verandert constant. Ik hou van mijn job, maar die onvoorspelbaarheid is het enige minpunt. Mijn vrouw zou u allerlei verhalen kunnen vertellen over geplande trips die we op de valreep hebben moeten annuleren.(lacht)Normaal hadden we eerder deze maand de muziek voorFoxcatchermoeten opnemen en was ik nu vrij geweest. De release is weliswaar verschoven naar begin volgend jaar, maar toch moet ik de score nú afwerken, want volgende maand begin ik aan de opnames voorTranscendencemet Johnny Depp. Dat is het regiedebuut van Wally Pfister, de cameraman vanInceptionen deDark Knight-films, die ookMoneyballgedraaid heeft."

Over het werk van Mychael Danna wordt vaak gesproken in termen vannon-western instrumentsencross- cultural arrangements. Is dat het grootste verschil met andere componisten? "Toen ik indertijd verschillende en onverwachte, soms historische soorten muziek in mijn scores begon te verwerken, was dat nogal ongewoon. Maar inmiddels is dat meer gemeengoed geworden. Ik ben fier dat ik een beetje meegeholpen heb aan die trend. Het is goed voor de wereld en voor de menselijke familie om muzikale en culturele expressievormen te delen. Filmmuziek componeren is eigenlijk makkelijk, maar de juiste filmmuziek schrijven, dát is pas moeilijk. Waar het telkens op aankomt, isfinding the perfect voice for the story. Dat is het echte gevecht."