Direct naar artikelinhoud

'Gsm-stralen ook slecht voor mens'

Een ULB-onderzoek toont aan dat gsm-stralen een schadelijk effect hebben op mieren en eencellige organismen. Volgens de onderzoekers betekent dit dat de stralen ook voor de mens schadelijk zijn.

Het onderzoek gebeurde op mieren en micro-organismen die vaak bij wetenschappelijk onderzoek gebruikt worden. Gsm-stralen blijken het celmembraan van de eencelligen aan te tasten en hun geheugen te verzwakken. Mieren blijken door de gsm-stralen trager op feromonen reageren. De onderzoekers stelden de eencelligen en mieren bloot aan een golvengenerator, "in omstandigheden vergelijkbaar aan golven geproduceerd door die van een gsm of een antenne", verduidelijkte Cammaerts.

Tijdens de verschillende experimenten stelden ze vast dat de reukzin en het zicht van mieren aangetast werden. Zo konden ze, nadat ze voedsel gevonden hadden, de weg naar het nest niet meer terugvinden. De mieren bewogen zich moeilijk voort, aten een beetje en stierven vervolgens. Voor eencelligen waren de resultaten gelijkaardig. In de nabijheid van gsm's verplaatsen ze zich moeilijk en zwellen ze op. Dat kan, volgens de studie, verklaard worden door schade aan het celmembraan.

Zenuwstelsel

De vraag of gsm-stralen schadelijk zijn voor de mens heeft ook in ons land al tot heel wat discussie en onenigheid gezorgd. Maar volgens de onderzoekers van de ULB is het nu wel duidelijk. "Als gsm-stralen schadelijk zijn voor eencelligen, geldt dat voor iedereen", zegt Marie-Claire Cammaerts van de vakgroep Biologie van organismen. Alle functies die een celmembraan nodig hebben, worden aangetast, het zenuwstelsel in de eerste plaats."