Direct naar artikelinhoud

Eerste euthanasieklacht tegen pionier Distelmans

Na elf jaar euthanasie is bij de Orde van Geneesheren een eerste klacht ingediend tegen professor Wim Distelmans. Een zoon van een vrouw die Distelmans uit het leven hielp stappen, pikt het niet dat hij pas na haar dood op de hoogte werd gebracht.

De klacht tegen oncoloog en professor Distelmans is drie bladzijden dik. Dat blijkt uit een artikel in de Artsenkrant. Alles draait om de dood van Godelieve De Troyer. Op 19 april 2012 gaf Distelmans de chronisch depressieve vrouw een dodelijke injectie. "Mijn zus en ikzelf waren niet op de hoogte. We konden geen afscheid van haar nemen", klaagt De Troyers zoon, Tom Mortier.

Volgens dokter en voormalig senator Patrik Vankrunkelsven kan de zoon dokter Distelmans dat niet kwalijk nemen. "De wet is heel duidelijk: de behandelende arts moet de naasten die de patiënt aanduidt op de hoogte brengen. Als de patiënt dat echter niet wil, moet de arts dat niet doen. Anders schendt hij zijn medisch beroepsgeheim."

In de klacht verwijten Mortier en de Oostendse arts Georges Casteur - die samen met Mortier de klacht indiende - dokter Distelmans ook dat De Troyer twee maanden voor haar euthanasie nog 2.500 euro schonk aan de vzw Leif, waarvan Distelmans voorzitter is.

In ons land stijgt het aantal aangiftes van uitgevoerde euthanasiedossiers jaar na jaar. In 2003 waren er 235 aangiftes, in 2012 waren dat er 1.430, en vorig jaar 1.813. Alle dossiers worden gecontroleerd door de federale euthanasiecommissie. Dokter Casteur zegt dat de samenstelling van die commissie moet worden herbekeken. "Wie is voorzitter van de euthanasiecommissie? Professor Distelmans. Hij controleert dus zijn eigen dossiers. Ik vind dat dat niet kan."

Vankrunkelsven is vervangend lid in die commissie. Volgens hem gebeurt het inderdaad dat sommige artsen soms mee hun eigen dossier moeten beoordelen. "Maar er zetelen zestien leden in de commissie, zowel artsen als niet-artsen. Een dokter kan zijn dossier niet beïnvloeden", zegt Vankrunkelsven.

Distelmans is karig met commentaar. Hij verkiest geen polemiek, maar beklemtoont wel dat het de eerste klacht is bij de Orde tegen hem. En dat na elf jaar van euthanasie toepassen. >>8