Direct naar artikelinhoud

Dolgelukkig na feilloze korte kür

Veel breder kon Jorik Hendrickx niet glimlachen dan hij gisteren deed. En die gelukzalige glimlach zou de hele avond zijn gezicht niet meer verlaten. Na een feilloze korte kür kwalificeerde de 21-jarige kunstschaatser zich als zestiende makkelijk voor de finale van vanavond.

Bij zijn eerste sprong in de Iceberg Skating Palace voelde Jorik Hendrickx het meteen: het zit goed. Met elke seconde gleed de olympische debutant, uitgedost in een zwart kostuum met oranje-rode glitters, zelfzekerder over het ijs en na twee minuten en 47 seconden met pirouettes, passen en sprongen stak hij opgelucht én uitgelaten zijn armen in de lucht. Hij wist dat de buit binnen was. In de 'kiss & cri' zone, waar de schaatsers en hun coach op het verdict van de jury moeten wachten, was hij zelfs niet nerveus over het resultaat en kon hij in de camera uitgebreid zijn familie groeten. Mama, papa, broers, zus, petekind: Hendrickx lipte hen allemaal een "hallo" toe.

En dan verscheen zijn score: 72,52 punten, net onder zijn PR van 73,21 dat hij in januari op het EK haalde. "Eigenlijk verdiende ik meer punten, want ik reed een cleanere kür dan op het EK", vond Hendrickx. "Maar ik had het je gezegd, hé: ze gooien niet met de punten in het begin. Had ik later op de avond geschaatst, dan had ik zeker een nieuw PR gevestigd."

Alles volgens plan

Hendrickx moest al als vierde het ijs op, en dan is de jury eerder zuinig met punten. "Ik ben heel tevreden met mijn prestatie, hoor. Ik heb goed getraind en alles is volgens plan verlopen. Ik heb twee keer een zuivere 'triple axel' gesprongen, eindelijk begin ik die drievoudige sprongen wat consistenter uit te voeren. Ik reed eigenlijk qua moeilijkheidsgraad een vergelijkbare kür als Kevin Van der Perren in Vancouver, maar hij had wel een element meer."

Van der Perren scoorde op zijn korte kür in 2010 72,9 punten, in zijn lange kür 116,94 punten, waarmee hij uiteindelijk zeventiende werd.

Als Hendrickx dat kan evenaren - en met een zestiende plek staat hij er niet slecht voor - zijn de Winterspelen voor hem meer dan geslaagd. Dat zijn ze nu eigenlijk al. "De vorm is er, maar dit is wel een momentopname. Ik kon net zo goed drie keer gevallen zijn. Morgen begin ik weer van nul. De punten neem ik wel mee naar de finale, maar de sprongen niet. Hopelijk kan ik goed recupereren voor de vrije kür."

Niet zo vanzelfsprekend, want Hendrickx moest tot middernacht in het stadion wachten om te horen of hij al dan niet voor een dopingcontrole was aangeduid en de nacht ervoor had hij ook niet zo goed geslapen door luide muziek in het olympisch park. "Ik heb dan maar wc-papier in m'n oren gepropt en dat heeft toch geholpen."