Direct naar artikelinhoud

Niemand begrijpt wat Sporza wel en niet uitzendt

Zaterdagnammidag. Op Canvas is te zien hoe judoka Charline Van Snick en haar tegenstandster Paula Pareto elk met een strafpunt de extra tijd inzetten. Elke fout kan nu een bronzen medaille opleveren of kosten. Wie blijft kijken, is er toch aan voor de moeite om het spektakel live te volgen. Nog voor in het judo een beslissing valt, schakelt Sporza opnieuw over naar het wielrennen, waar Philippe Gilbert op dat moment al geen kans meer maakt om met een medaille huiswaarts te keren.

Wanneer na de aankomst van de koers de herhaling van de judowedstrijd op Canvas te zien is, staat de uitslag al even op de website van Sporza. Daar hoopten judoliefhebbers de kamp alsnog op de tweede livestream te volgen. Vergeefs.

De Belgische sportfans reageren teleurgesteld op Facebook en Twitter, maar evengoed in de mailbox bij Sporza zelf. Dat het toch niet kan dat je de eerste Belgische winst op de Olympische Spelen moet missen, klaagt de een. Dat het toch niet kan dat je na zoveel kilometer nauwkeurig wielrennen kijken kort voor de eindmeet plots wordt verplicht een brokje judo te kijken, moppert de ander. Niet altijd in even propere bewoordingen.

"We konden geen juiste beslissing nemen, er zou altijd een storm van kritiek komen", zegt Els Jacxens van Sporza. "Toch moet je op het moment zelf een inschatting maken. Soms kun je daar achteraf van zeggen dat ze verkeerd was."

Nochtans maakten ze bij Sporza voor de start van de Olympische Spelen een leidraad voor het hoe en wat van de live-uitzendingen. Het sportkanaal wil zoveel mogelijk wedstrijden waaraan Belgen deelnemen live op Canvas uitzenden. Daarnaast wil de zender vooral aandacht besteden aan "grote sporten zoals atletiek, zwemmen en gymnastiek".

"We maakten inderdaad vooraf afspraken, maar we moeten tijdens de wedstrijden vaak op ons buikgevoel vertrouwen", antwoordt Jacxens. "Wielrennen is enorm populair bij ons. Zo bleek ook uit een poll die we op onze website organiseerden. Maar er stond een kamp voor een medaille tegenover. Door zulke omstandigheden moeten we van onze leidraad afwijken."

Bij het begin van een wielerwedstrijd is dat volgens Jacxens nog niet zo'n probleem. Net zoals het naar haar mening gemakkelijker is om uit een wedstrijd weg te zappen als al dertig kilometer lang een vrijwel onbekende renner met een grote voorsprong op kop ligt dan wanneer bijvoorbeeld een Belg kan winnen in de sprint. Daarom koos Sporza zondag ook om het vrouwenwielrennen in de slotkilometers te laten voor wat het was en te tonen hoe judoka Ilse Heylen streed voor een bronzen medaille.

Iedereen die wilde zien of de Nederlandse Marianne Vos het alsnog zou halen in de sprint, zapte noodgedwongen naar de NOS. Wie op zo'n moment toch naar zijn favoriete sport wil blijven kijken, kan nochtans volgens de VRT op de website van Sporza terecht voor een tweede livestream. Al liet die het zaterdag afweten, net op het moment dat Van Snick brons pakte. "Op Canvas kunnen we heel snel wisselen tussen beelden, bij de livestream is dat moeilijker", verklaart Jacxens. Onder andere daarom werd ervoor gekozen om gisteren de hele dag tennis uit te zenden via de website.

Wat niet werd uitgezonden, was de wedstrijd waaraan Evi Van Acker deelnam. Terwijl de zeilster toch Belgisch is en een van de favorieten om een volgende medaille binnen te halen. "Die beelden worden ons niet aangeleverd", vertelt Jacxens. "Ze worden gemaakt met losse camera's, waardoor we alleen achteraf een samenvatting krijgen."

Jacxens benadrukt nog dat niet iedereen ontevreden is met de keuzes die Sporza maakt. "We kregen bijvoorbeeld ook een e-mail van een man die het fantastisch vond dat we hem de hele namiddag zoveel verschillende disciplines voorschotelden. Al vond hij het wel lastig dat hij zijn geplande klusjes niet had afgewerkt omdat hij voor tv was blijven plakken."