Direct naar artikelinhoud

Vijf mijlpalen uit de carrière van de kameleon van de pop

Canvas, zondag 8/9, 22u30

"De minuut dat je beseft op vertrouwde grond te staan, ben je dood", gelooft een jonge David Bowie in Five Years. Deze documentaire blikt daarom toepasselijk terug op Bowies meest verrassende alter ego's. Uitzinnige personages als Ziggy Stardust of The Thin White Duke worden voor het voetlicht gebracht. De Britse documentairemaker Francis Whately focust zich daarbij vooral op de jaren zeventig en tachtig, met vijf mijlpalen uit de carrière van Bowie.

Bij momenten schetst Five Years een intiem portret, al kreeg Whately de superster nooit te pakken. Tot aan de eindgeneriek blijft Bowie daarmee een enigma. Deze kameleon van de pop verschiet voortdurend van tint, maar neemt ook in deze docu spontaan een schutkleur aan wanneer het te persoonlijk wordt.

Five Years richt zich dan ook vooral op de opmerkelijke evolutie van Bowies roemrijke Berlijnse periode tot zijn plaat Scary Monsters en het wereldwijde succes met de eighties-classic 'Let's Dance'. Opmerkelijk zijn de opnames waarin hij als Ziggy Stardust voor een halflege zaal staat, maar optreedt alsof het een tot de nok gevuld stadium betreft.

Geen minuut blijf je met hem op vertrouwde grond. (GVA)