Direct naar artikelinhoud

Bhutto stelt Musharraf ultimatum

De Pakistaanse oud-premier en oppositieleider Benazir Bhutto zet president Musharraf onder grote druk. Als hij de noodtoestand niet opschort, komt er morgen een massabetoging en volgende week een 'lange mars'.

Door Ayfer Erkul

Islamabad l Ook Imran Khan, een voormalige ster van het Pakistaanse cricketteam, heeft de Pakistanen opgeroepen op straat te komen. Khan beschuldigt in een e-mail de VS en ook de partij van Bhutto van medeplichtigheid.

Imran Khan, leider van een kleine oppositiepartij, werd afgelopen weekend opgepakt in Lahore en mocht sindsdien zijn woning niet verlaten. Maar hij wist te ontkomen en houdt zich sinds dinsdag schuil op een onbekende plaats. Khan, die voorzitter is van de Tehreeq-e-Insaaf (de Beweging voor Rechtvaardigheid), schreef in een e-mail aan zijn ex-vrouw, de Britse Jemima Khan, dat hij beslist had te vluchten omdat hij vreesde voor represailles van de regering-Musharraf.

"De politie heeft mijn huis overhoop gehaald en mijn familie mishandeld", schrijft Khan. Hij waarschuwde dat de maatregelen van Musharraf het extremisme nog meer aanwakkerden. De voormalige cricketster vroeg de president om de democratische machten in Pakistan niet te onderdrukken.

Ook in een videoboodschap die vanuit zijn onbekende schuiloord was gestuurd naar de Pakistaanse media, waarschuwde Khan voor de gevolgen voor het land als Musharraf aan de macht bleef. "Als we niet in opstand komen en onze stem niet verheffen tegen de noodtoestand, zal die ons leiden naar het pad van vernietiging", zei een duidelijk vermoeide Khan in de video. "Als God het belieft, zal ik bij jullie zijn in de volgende dagen. Ik zal al het mogelijke doen. We zullen dit nooit accepteren. We zullen op iedere mogelijke manier in opstand komen. Ik roep de jongeren, de studenten, de ngo's en alle politieke partijen op om te demonstreren tegen deze situatie."

Khan gaf de Verenigde Staten, die Musharraf wel waarschuwden maar niets ondernamen, ervan langs in zijn mail. "Ik geloof dat de Amerikanen medeplichtig zijn of op zijn minst afwisten van de noodtoestand voor die plaatsgreep. Zij blijven Musharraf steunen. Hun recente verklaringen zij slechts een tikje op de vingers. Musharraf krijgt nog altijd de steun van het leger omdat de VS nog achter hem staan."

Ondertussen zet de voormalige Pakistaanse premier Benazir Bhutto president Musharraf onder druk door middel van een ultimatum. Ze eiste dat hij snel een einde maakte aan de noodtoestand en de grondwet weer in werking stelde, verkiezingen hield op de vooropgestelde datum en ontslag nam als chef van het leger.

Bhutto zei dat ze morgen, vrijdag, ondanks het officiële verbod een betoging zou organiseren in Rawalpindi, de belangrijkste garnizoensstad in het land. Ook verklaarde ze dat er volgende week dinsdag een lange mars, van Lahore naar Islamabad, zou beginnen als Musharraf de eisen bleef negeren. "Hoeveel mensen kunnen nog worden opgesloten", stelde Bhutto. "Wij zullen met zovelen opdagen dat er niet voldoende gevangenissen zullen zijn."

De burgemeester van Rawalpindi liet al weten dat hij hard zou optreden tegen demonstranten. Tot nu toe ondervond de Pakistaanse regering niet veel last van de protesten van de afgelopen dagen, maar een grootschalige demonstratie zou het land wel eens in een politieke crisis kunnen dompelen.

Velen zien in Bhutto's huidige protest electorale motieven. De ex-premier kwam vorige maand terug uit ballingschap nadat Musharraf haar amnestie had beloofd voor corruptie. Sindsdien heeft ze een mogelijkheid gezocht om tot een akkoord te komen over machtsverdeling met de president. Maar die onderhandelingen strandden toen Musharraf de noodtoestand afkondigde.

Imran Khan beschuldigde Bhutto er in zijn boodschap van nog altijd aan de kant van Musharraf te staan. "Ook zij wordt geviseerd door het gerecht (dat onderzoekt of de amnestie die ze kreeg van Musharraf wel wettelijk is, AE). Haar partij wordt momenteel trouwens met rust gelaten door de autoriteiten. Hij (Musharraf) vergist zich als hij meent dat hij de toekomst van Pakistan zal verbeteren door de handen te schudden van corrupte politici."

Hoeveel mensen kun je achter

de tralies zetten?

We zullen er zoveel leveren dat er geen cellen meer zijn om ze op te sluiten