Direct naar artikelinhoud

'De hulpeloze blik in de ogen

De nieuwe captains over het vierde seizoen van 'De tabel van Mendelejev'

'De hele wedstrijd zal me worst wezen, dit is puur entertainment'

Nu De laatste show zijn voorjaarsslaap heeft ingezet, is Ben Crabbé er terug met het vierde seizoen van De tabel van Mendelejev. Dit jaar zijn er zes nieuwe captains bij, onder wie ex-Miss België Annelien Coorevits, acteur Manou Kersting en schrijfster Lulu Wang. Coorevits: 'Natuurlijk gaat De tabel van Mendelejev nergens over.' Door Sarah Theerlynck

Annelien Coorevits

van je teamgenoten'

"Ik vond het een hele eer om gevraagd te worden voor dit programma. Ik vind Ben Crabbé een heel straffe tv-maker en heb veel respect voor de man. Bovendien was ik blij om te kunnen verschijnen op Eén. Met alle respect voor de andere zenders, maar Eén is toch wel een heel goed kanaal. De tabel is erg leuk om te doen. Ik hou er wel van om wat mee te spelen in de onderlinge vetes tussen de kandidaten en me van mijn meest sarcastische kant te tonen. Er is ook voldoende ruimte voor spontaniteit. Tijdens mijn eerste opname, een aflevering met keepers als gast, las ik nog te veel mijn tekst af van mijn blaadjes, maar al gauw durfde ik het script los te laten. De tweede en de derde opname bleven mijn blaadjes al in de loges. De medewerkers stimuleren je ook om spontaan te zijn. 'Laat je maar gaan', zeggen ze. Natuurlijk gaat De tabel nergens over: het is puur amusement. Neem nu die 'a-e-i-o-u-kwis', waarin je iets moet uitleggen door slechts één klinker te gebruiken. Het is echt hilarisch om jezelf bezig te horen en dan die hulpeloze blik in de ogen van je teamgenoten te zien. Nee, ik zit er echt niets mee in om mezelf af en toe een beetje belachelijk te maken."

Manou Kersting

'Door het programma ontdekte ik de Albert Mol in mezelf'

"De tabel van Mendelejev deed me vanaf de eerste testopname denken aan die heerlijke avondjes voor we nog kinderen hadden toen vrienden bij ons Pictionary kwamen spelen, of een ander spel. Alleen kreeg ik nu ook nog eens applaus. Kortom: het programma beviel me heel erg. De tabel is entertainment zonder meer. Veel grootse uitspraken moet je van ons niet verwachten (lacht). Door het programma heb ik de Albert Mol in mezelf ontdekt. Ken je die nog? Die gast die altijd in Wie van de drie? zat? Het is waar dat het programma tot in de puntjes wordt voorbereid - ook de grappen - maar daar mag je als captain wel mee doen wat je wil. Je kan de scenario's naar je hand zetten en er zelfs op los improviseren. Voor een aflevering, die met de getatoeëerden, had ik het verkeerde scenario toegestuurd gekregen. Toen ben ik zelfs totaal onvoorbereid de opname ingegaan. Ben Crabbé heeft toen wel een paar keer met verschrikte ogen naar mij zitten kijken (lacht). De redactie schat mij grover en rauwer in dan ik ben. Het mag voor mij ook wel eens geraffineerd zijn. Maar in de uitbeeldrondes ben ik een losgeslagen projectiel. Niet omdat ik zo graag wil winnen - de hele wedstrijd zal mij worst wezen - maar omdat ik gewoon zo ben, vrees ik."

Lulu Wang

'Een mooie cocktail van humor, interessante gasten en beschaafdheid'

De tabel van Mendelejev is dan misschien niet zo diepgaand of intellectueel verantwoord, ik geloof wel dat het programma mensen aan het denken kan zetten. Ook met oneliners en treffende antwoorden kan je mensen prikkelen. Entertainment en kennis sluiten elkaar niet uit. Ik leer als schrijfster ook heel wat bij uit De tabel van Mendelejev. Door mijn optredens in de media merk ik wat er leeft, voel ik de pols van deze tijd. Bovendien word ik gedwongen om me tot de essentie te beperken van wat ik wil zeggen en dat is voor mij, die vaak erg diep ingaat op de dingen, een goede oefening. Ik entertain graag, maar vaak besef ik zelf niet wanneer ik grappig ben. Ik vind het alleen geweldig leuk om vanuit een onverwachte hoek opmerkingen te maken en blijkbaar appreciëren de mensen dat wel. De tabel van Mendelejev wordt tot in de details voorbereid, maar dat vind ik een goede zaak. Op tv moet er altijd een kanaal gecreëerd worden om de humor als water doorheen te laten vloeien. Dat deed Mark Uytterhoeven ook in De laatste show. Voor mij is De tabel een mooie cocktail van humor, interessante gasten en beschaafdheid. Een goed en evenwichtig programma, zoals ik dat van de Belgische televisie gewoon ben."

De tabel van Mendelejev Eén, 22.10