Direct naar artikelinhoud

Erdogan wil jongens en meisjes in aparte studentenhuizen

De Turkse premier Erdogan veroorzaakt opnieuw controverse met een uitspraak. 'Gemengde studentenhuizen zijn uit den boze', zei hij. 'Alles kan dan gebeuren. Onze inlichtingendiensten horen de vreemdste dingen.'

Dat de Turkse premier Tayyip Erdogan er niet voor terugdeinst publieke uitspraken te doen over alles waar hij een mening over heeft, was al bekend. De politicus van de islamistische regeringspartij AKP heeft al tegen vrouwen gezegd hoeveel kinderen ze beter zouden hebben (drie, om de Turkse economie te stimuleren) en ook dat abortus ook bij verkrachting moet worden verboden. Hij heeft zich verschillende keren uitgesproken tegen het drinken van alcohol, een aversie die hij trouwens kon laten omzetten in strengere wetten tegen alcoholconsumptie.

Zijn gefulmineer stootte telkens een groot deel van de Turkse bevolking tegen de borst. Zijn autoritaire vorm van regeren was trouwens een van de aanleidingen van de protesten van afgelopen zomer in Istanbul. Die protesten vormden een dieptepunt in beleid van Erdogan, wiens partij nu al meer dan tien jaar aan de macht is.

De afgelopen maanden onthield Erdogan zich van dit soort uitspraken, maar sinds vorige week is hij terug. "Studenten, jongens en meisjes, leven samen in dezelfde homes omdat er niet voldoende studentenhuizen zijn", zei hij vorig weekend in een besloten vergadering. "Dit is niet compatibel met onze conservatieve democratische natuur." De opmerkingen, die al snel voor woedende reacties zorgden bij de oppositiepartij CHP en bij progressieve Turken, werden bijna onmiddellijk ontkend door Erdogans belangrijkste adviseur en de Turkse vicepremier. Maar afgelopen week, tijdens een ontmoeting met de pers, bevestigde de premier zijn uitspraken en ging hij zelfs nog verder: "Onze inlichtingendiensten krijgen gegevens van die plaatsen, onze gouverneurs gaan actie ondernemen. Ouders vragen zich af waarom de overheid niets doet. We moeten tonen waar de overheid staat in deze kwestie."

De premier beloofde dat de gouverneurs zich de komende tijd zullen inspannen om meer studentenhomes beschikbaar te stellen, zodat jongens en meisjes kunnen worden gescheiden. De gouverneur van de provincie Adana was een van de eerste om te reageren en zei dat hij de nodige stappen zou ondernemen om "de jeugd te beschermen".

In krantencommentaren werd de premier flink op de korrel genomen. "Voor zoveel onzin vind zelfs ik geen excuus", zei een columnist van de krant Sabah.