Direct naar artikelinhoud

Woningprijzen gingen vorig jaar door het dak

Brussel l De prijzen voor residentieel vastgoed kenden in 2005 de felste stijging sinds de jaren zeventig. Woonhuizen werden gemiddeld 16 procent duurder, appartementen 13 procent en bouwgrond zelfs 30 procent.

Vooral de prijsstijgingen in het Brusselse Gewest zijn enorm. De gemiddelde prijs voor een woonhuis steeg er het afgelopen jaar met maar liefst 53 procent. De prijzen stegen ruim drie keer sneller in Brussel dan in de rest van België.

Er werden het afgelopen jaar in totaal bijna 81.000 eengezinswoningen verkocht in België, het beste resultaat sinds 2002. Dat blijkt uit de Vastgoedgids van De Tijd, opgesteld door het Antwerpse studiebureau Stadim.

Vooral in het eerste kwartaal van 2005 gingen de Brusselse prijzen door het dak. Binnen het Brusselse Gewest zijn de woonhuizen vooral in Ukkel, Oudergem, Sint-Pieters-Woluwe en Watermaal-Bosvoorde duur. De prijzen in Elsene en Etterbeek stegen in een jaar met maar liefst 84 procent.

"De voorbije jaren presteerde Brussel steevast onder het gemiddelde, maar daar is nu eensklaps verandering in gekomen", zegt Philippe Janssens van Stadim. Ook het aantal verkochte eengezinswoningen kende hier een enorme stijging: dat verdubbelde bijna (+97 procent) tot 4.225. Met een gemiddelde verkoopprijs van woonhuizen van 249.000 euro is de regio Brussel nu duurder dan Waals-Brabant, de vorige koploper in ons land.

De prijzen in Vlaanderen (+15 procent) volgden ongeveer de nationale trend van +16 procent. De gemiddelde prijs klokte af op 170.500 euro. De regio Halle-Vilvoorde is de prijzigste van Vlaanderen, gevolgd door Veurne. In Wallonië stegen de prijzen met 13 procent tot gemiddeld 119.000 euro.

Het aantal verkochte appartementen in ons land daalde met 10.000 tot 28.153. Hier namen de prijzen toe met 13 procent tot een referentieprijs van 166.000 euro. De kust blijft de duurste regio (referentieprijs van 200.000 euro), daarna volgt Brussel (184.000 euro).

Ook de bouwgronden werden fors duurder in 2005 (+30 procent). Die zijn het duurst in Brussel (doorsneeprijs van 344 euro per vierkante meter), in Vlaanderen is dat 125 euro en Wallonië 36 euro.

De prijsstijgingen zijn te verklaren door de inflatie, de toegenomen koopkracht bij sommige gezinnen, de lage rentevoeten en de nieuwe ontleningsformules, zoals het woonkrediet op veertig jaar. Langere ontleningstermijnen laten toe om grotere bedragen te lenen.

Stadim voorspelt een afkoeling van de vastgoedmarkt. Op basis van de economische indicatoren verwacht Philippe Janssens dat de prijzen in 2006 met zowat 1,5 à 2 procent zullen stijgen, een groeivertraging die ook in de laatste kwartalen van 2005 lijkt op te treden. "Maar als de banken de ontleningstermijnen nog verlengen, zitten we nog maar aan het begin van de prijsverhogingen", stelt hij. (EV / Belga)