Direct naar artikelinhoud

Vier natuurelementen, twaalf zinderende portretten

Vanaf vanavond te bewonderen op Canvas: Elements, de nieuwe documentairereeks van Dimitri Van Zeebroeck. Per natuurelement blikte de jonge regisseur drie zinderende portretten in. Te beginnen met Ji Sheng Hui, glazenwasser in Shanghai.

"Ik stel me soms de vraag: zal de kijker wel voldoende aanvoelen hoe extreem de situatie is? Want met de muziek eronder toont het allemaal vrij idyllisch en romantisch, terwijl het vaak levensgevaarlijk was." Dat zei Dimitri Van Zeebroeck eerder in deze krant over Elements. Twaalf portretten blikte de jonge regisseur en fotograaf in. Met de focus telkens op mensen die dagelijks met de natuur geconfronteerd worden en bewust de natuurkrachten opzoeken.

Uren, weken, maanden van intense samenwerking, gedistilleerd tot 26 minuten televisie. Klank en beeld evenwaardig. Op het Leuvense Docvillefestival werden eerder dit jaar drie van Van Zeebroecks tableaux vivants vertoond. De rest volgt vanaf vanavond, twaalf weken lang, op Canvas. Eén week later dan oorspronkelijk gepland, met dank aan de uitzonderlijk lange Panorama-aflevering van vorige donderdag.

Puur om het portret

Net als in zijn vorige, fel bejubelde documentairereeks Weerwolven toont Van Zeebroeck zich in Elements chroniqueur van menselijk lief en leed. Toen met de nacht als rode draad, nu dus de oerkracht van de natuur. Geen waaghalzerij of extreme sporten echter. "Het is mij in feite puur om het portret te doen", zegt Van Zeebroeck hierover. "In se ben ik geen groene jongen, maar de natuur heeft wel iets heel poëtisch. En ik zag bij elk van de elementen meteen bepaalde beelden en verhalen."

Zoals dat van Jen Sheng Hui bijvoorbeeld, de glazenwasser uit Shanghai die in de aflevering van vanavond centraal staat. Quasi per abuis ontmoet tijdens een foto-opdracht enkele jaren geleden, maar meteen begeesterd. Ondanks Van Zeebroecks hoogtevrees. Van Zeebroeck: "Ik moest achterhalen wat zulke mensen bezielt." Zoals iedereen streeft Ji Sheng Hui naar familiaal geluk en een goede toekomst. Om dat te bereiken vertrouwt hij zijn leven dagelijks toe aan een dun touw.

Komen verder aan bod voor het element 'lucht': koorddanser Freddy Nock die over kabels hoog in de Zwitserse Alpen dartelt en deltavlieger Thomas de Dorlodot. Met freediver William Trubridge dook Van Zeebroeck dan weer in het diepblauwe water van de Bahamas. Voorts: Jean-Pierre Coopman is kustvisser in Oostende, Florentino Ignacio landbouwer in de Chileense Atacama-woestijn en Volodimir Federovitch mijnwerker in Oekraïne. En met vulkanoloog Guy de Saint-Cyr trok Van Zeebroeck naar Indonesië, Vanuatu en Hawaii.

"Aan de rand van een krater staan, de hartslag van een vulkaan voelen: ik vind dat ook fantastisch", aldus Van Zeebroeck. "Maar achter de camera was het vaak pure chaos. Aan de Yasurvulkaan bijvoorbeeld vielen de magmablokken op vijfentwintig meter van mijn hoofd." Een making-off kondigt zich niet meteen aan, bedwelmende televisie daarentegen.