Direct naar artikelinhoud

België (even) verlost van speculanten

De Belgische Schatkist heeft met opvallend gemak 2,5 miljard euro kunnen ophalen op de kapitaalmarkten. Daarmee heeft de overheid vrijwel al het nodige geld opgehaald dat nodig is om 2011 zonder kleerscheuren door te komen. De aandelenbeurzen kwamen gisteren op adem, maar onderhuids blijft de financiële crisis borrelen.

De federale overheid mag de komende maanden op beide oren slapen. Er is geen risico meer op acuut geldgebrek, zoals recentelijk in Griekenland, Portugal, Ierland of de VS. De Schatkist, die de transacties op de kapitaalmarkten uitvoert in opdracht van de Staat, heeft via de verkoop van staatsobligaties het geruststellende bedrag van 2,5 miljard euro binnengehaald.

Het ging om een veiling van drie types staatsobligaties van verschillende looptijden. De Schatkist moest er telkens weinig rente op betalen, omdat de vraag naar Belgisch staatspapier ruim dubbel zo groot was als het aanbod. Omdat de beleggersappetijt zo groot was, hoefde de Schatkist geen hoge lokrentes aan te bieden. De rente kwam zo gemiddeld uit op een schappelijke 3,88 procent op tien jaar.

De Schatkist haalde dit jaar al 31,3 miljard euro op, of 92 procent van het beoogde bedrag van 34 miljard voor 2011. Dat financiering voor het lopende jaar is dus vrijwel rond.

Speculanten liggen op de loer voor staten die in geldnood kunnen komen. België verdwijnt nu even van hun radarscherm. Toch mag de Wetstraat er niet helemaal gerust op zijn. De druk verschuift naar 2012, dat zich volgens de Schatkist aankondigt als een zwaar financieringsjaar voor de Belgische staat.

Dat België momenteel tegen zulke gunstige voorwaarden kan lenen bij de grote beleggers, heeft het vooral te danken aan de noodingrepen van de Europese Centrale Bank. De ECB heeft van 10 tot en met 16 augustus voor liefst 14,3 miljard euro obligaties van eurolanden opgekocht, zo blijkt uit haar recentste publicatie. Wellicht gaat het vooral om Spaans en Italiaans papier. Daarmee gaat de ECB de speculatie tegen de zwakkere eurolanden tegen, waardoor het vertrouwen terugkeert en die landen weer tegen lage rentes kunnen lenen.

Uit de sterke eurolanden Duitsland en Nederland komen er almaar meer kritische geluiden over de steun aan de zwakke landen in de Muntunie. De Bundesbank, de Duitse centrale bank, vindt dat de landen die gebruikmaken van het Europese noodfonds onvoldoende onder druk worden gezet om aan hun bezuinigingsdoelstellingen te voldoen. Ook zijn de leenvoorwaarden te zeer versoepeld.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt alvast tegen de druk van de financiële markten in te zullen gaan om gezamenlijke euro-obligaties uit te geven als oplossing voor de eurocrisis. "De markten willen ons dwingen om bepaalde dingen te doen, maar dat zullen we niet. Politici kunnen en willen niet altijd de markten zomaar volgen." De oplossing zit volgens Merkel eerder in het terugdringen van de nationale schulden en het verhogen van de concurrentiekracht, waar ook de Bundesbank op hamert.

Volgens de Duitse regering wijst overigens niets op een komende recessie. De uitlatingen vanuit Berlijn liggen volledig in de lijn met die van Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy, die evenmin enthousiast is over euro-obligaties en ook geen periode van economische inkrimping verwacht.

Na vier hectische weken konden beleggers gisteren even op adem komen. De Europese beurzen beleefden een kalme dag met kleine winsten. Maar onder de oppervlakte blijft de onrust sudderen.

Beleggers vluchtten gisteren weer massaal in Duits staatspapier en in goud, wat erop wijst dat het beleggersvertrouwen blijft afnemen. De goudprijs flirt intussen met de drempel van 1.900 dollar.