Direct naar artikelinhoud

Dominante De Sutter neemt Anderlecht op sleeptouw

Na een één op zes in de toppers tegen Club Brugge en Zulte Waregem en de bekeruitschakeling in Genk, stond Anderlecht zaterdag op. Paars-wit won verdiend van KV Mechelen, met dank aan een uitstekende Tom De Sutter. Door het verlies van Essevee tegen Club Brugge loopt Anderlecht uit tot zes punten.

Na het debacle tegen Zulte Waregem en de uitschakeling in de halve finales van de beker van België, groeide er onrust in het Astridpark. Alleen winst in de laatste twee wedstrijden van de reguliere competitie kon paars-wit weer goed op de rails zetten richting play-offs.

Op Neerpede hadden ze de voorbije week de koppen bij elkaar gestoken en dat had ook resultaat. Met Wasilewski in de plaats van de geblesseerde Kouyaté speelde de verdediging lager dan de voorbije weken, toen de tegenstander vaak gebruikmaakte van de ruimte in de rug. Dat zorgde voor meer zekerheid, maar het neveneffect was wel dat de afstanden zo wat groter werden voor paars-wit. Daardoor verliep de opbouw te traag.

Veerkracht

Toch voetbalde Anderlecht voor de rust al genoeg kansen bij elkaar om een ruime voorsprong te wettigen. Door de schorsing van Dieumerci Mbokani werd Tom De Sutter nog eens van stal gehaald en die deed het uitstekend. De spits uit Balegem zorgde niet alleen zelf voor dreiging, hij was ook het aanspeelpunt dat anderen lanceerde en hij voelde zich niet te beroerd om mee te verdedigen. Klasse van De Sutter, want je moet het mentaal toch maar opbrengen om in de hiërarchie iemand boven je te weten staan en bij diens afwezigheid telkens weer grote veerkracht te tonen.

Paars-wit trok wel naar de kleedkamer zonder die verdiende voorsprong. In het licht van de gebeurtenissen van de voorbije twee weken zag je toch weer wat onzekerheid in de acties sluipen. KV Mechelen ging nu ook eens dreigen, maar net voor het uur kopte De Sutter een voorzet van de ingevallen Vargas perfect in de kruising.

"Ik zag dat ik geen vrije weg naar doel had en zag Ronald alleen staan. Ik legde terug en liep in de rug van mijn verdediger. Vargas schilderde de bal perfect op mijn hoofd", zei De Sutter. "De inbreng van Suárez en Vargas was heel groot. Er ging veel dreiging van hen uit en er kwamen veel ballen vanop de flanken. Voor een diepe spits is dat makkelijker voetballen."

Die treffer werkte bevrijdend, want in het laatste halfuur liet de thuisploeg weer zien hoe uitstekend het kan combineren. De Zeeuw en Kljestan lieten evenwel na om de acties waarmee KV Mechelen totaal uit verband gespeeld werd, af te ronden. Zo slaat Anderlecht weer een kloof van zes punten en boekt het ook mentale winst. Zeker omdat Matias Suárez met een korte invalbeurt liet zien dat Anderlecht er straks weer een geweldige troef bij krijgt.

Collectieve prestatie

De elfde van het seizoen van De Sutter was dus opnieuw belangrijk. "Ik ben blij dat ik de enige goal scoorde, maar laten we het vooral over onze collectieve prestatie hebben", zei De Sutter. "We voetbalden collectief goed en dat na een moeilijke week. Want laten we eerlijk zijn: de voorbije dagen waren niet leuk. We creëerden veel kansen en met meer geluk had het 3-0 kunnen zijn. KV Mechelen plooide massaal terug en speelde met veel volk achter de bal."

Zijn coach trad hem bij. "Ik ben blij en opgelucht dat we de malaise die ontstaan was na twee nederlagen hebben kunnen wegwerken", zei John van den Brom. "De eerste helft hadden we zeventig procent balbezit, dat zegt voldoende. Ik heb tijdens de rust gezegd dat we zo moesten doorgaan en we niet tegen de klok moesten spelen. We hebben het goed gedaan. Het enige jammere is dat we de kansen lieten liggen om er een stuk of drie te maken."

"Ik heb steeds gezegd dat we de situatie niet moesten dramatiseren. Iedereen kan eens twee wedstrijden verliezen. Het enige wat je dan moet doen is weer een wedstrijd winnen. Dat werkt mentaal door en zorgt voor opluchting. Zo kunnen we weer met vertrouwen naar de volgende weken toe. Nog één wedstrijd en dan begint het pas echt. Dat Zulte Waregem verliest, is hun probleem. Wij kijken alleen naar onszelf en willen met een zo groot mogelijke voorsprong de play-offs in."