Direct naar artikelinhoud

KBC-baas is logische keuze

Jan Vanhevel, CEO van KBC, gaat met pensioen en wordt vervangen door Johan Thijs, momenteel topman van de Belgische divisie. Zo schept de bank-verzekeringsgroep de duidelijkheid waar beleg-gers lang op wachtten.

Dat er een machtswissel bij KBC op stapel stond, was een publiek geheim. Voorzitter Jan Huyghebaert en financieel directeur Luc Philips ruimden vorig jaar al plaats voor respectievelijk Thomas Leysen en Luc Popelier. De aanduiding van een nieuwe kapitein is het logische vervolg.

Er was ook kritiek op huidig CEO Jan Vanhevel, die in 2009 André Bergen aan het hoofd van KBC opvolgde. Hem werd een gebrek aan leiderschap verweten, ook al omdat hij geen duidelijkheid schiep over zijn termijn. Was hij een tussenpaus of de CEO voor de komende jaren, wilden beleggers weten.

Bij de voorstelling van KBC's jaarresultaten eerder deze maand reageerde Vanhevel wel nog gepikeerd op onze vraag om uitleg te geven over de speculatie over zijn nakend vertrek. "Ik ga pas met pensioen als mijn job in deze groep gedaan is."

Achter de schermen was evenwel al enige tijd duidelijk dat voorzitter Thomas Leysen als vaandeldrager van de Vlaamse aandeelhoudersfamilies bezig was met de opvolging.

KBC ontdeed zich gisteren van het Poolse Kredyt Bank, een van de laatste grote dossiers in het het crashdieet dat KBC door de Europese Commissie opgelegd kreeg. Nu dat grotendeels achter de rug is, gaat de 63-jarige Vanhevel op eigen verzoek met pensioen.

"Ik heb gewacht met mijn beslissing te nemen tot dit dossier rond was. Er is nog veel werk te doen bij KBC, maar een belangrijk deel is al gedaan. De trein staat weer op het goede spoor. Ik ben tevreden dat ik op dit moment mijn pensioen kan aankondigen. Ik vond dat mij job erop zit", zegt Vanhevel per communiqué.

Vanhevel kwam eerder onverwacht aan het roer van KBC. Eigenlijk wou hij in 2009 al met pensioen. Maar de vervangingsregels in het directiecomité schreven voor dat Bergen opgevolgd moest worden door het directielid met de langste staat van dienst, en dat was Vanhevel.

André Bergen vertrok drie jaar geleden als topman omdat hij kampte met gezondheidsproblemen. Dat hij niet kon verhinderen dat KBC tijdens de bankencrisis meermaals bij de overheid moest aankloppen, bespoedigde zijn vertrek.

Vanhevel, een geboren Oostendenaar, is intussen bijna 41 jaar actief bij KBC en maakte zestien jaar deel uit van het directiecomité. Voorzitter Thomas Leysen: "Nu de moeilijkste fase van de desinvesteringen bijna achter de rug is, heeft de raad van bestuur Jans wens ingewilligd om een nieuwe CEO het roer te laten overnemen." De wissel van de wacht aan de KBC-top zou op 3 mei moeten gebeuren, na de algemene aandeelhoudersvergadering van de bank-verzekeraar.

De naam van de nieuwe grote baas is geen verrassing. De 47-jarige Johan Thijs werd al meermaals getipt als mogelijke opvolger voor Vanhevel. De Limburger is, in tegenstelling tot externe kandidaten, onmiddellijk inzetbaar en kent de lopende dossiers goed als directielid. Sinds 2009 maakt hij deel uit van het directiecomité van KBC en leidt hij de Belgische activiteiten van de groep. Nu de bank-verzekeraar zich weer voor een groot stuk terugplooit op haar Belgische thuismarkt, lijkt Thijs de logische keuze om Vanhevel op te volgen.

Net als Vanhevel is Thijs een 'one company man'. Thijs startte zijn carrière in 1988 bij de verzekeraar ABB, die later in de KBC-groep zou opgaan.