Direct naar artikelinhoud

Buffel: 'Dit Genk was niet klaar voor Ferrera'

De malaise in de Cristal Arena heeft nu lang genoeg geduurd. Aanvoerder Thomas Buffel vindt dat zijn Racing Genk op een keerpunt staat en dringend lessen moet trekken uit het recente verleden.

Na de bominslag van maandagnacht kan het puin ruimen beginnen in de Cristal Arena. Gunter Jacob sprak na het ontslag van Emilio Ferrera de volledige spelerskern toe. "Gunter heeft de beslissing om Ferrera te ontslaan toegelicht", doet Thomas Buffel het relaas. "Hij heeft gevraagd om zo snel mogelijk de knop om te draaien en heeft daarbij ook iedereen op zijn plichten gewezen."

De Genkse spelersgroep heeft zeker haar aandeel in het ontslag van de trainer. Maar de oorzaak voor de huidige crisis heeft volgens Buffel vele vaders. "Volgens mij waren wij als groep niet klaar voor de aanpak van Emilio Ferrera", vertelt Buffel. "Ferrera focust enorm op de tactische aspecten van het voetbal en dat was vernieuwend, maar sommige jongens hadden het moeilijk om zijn richtlijnen op te pikken en dan krijg je het als trainer moeilijk."

Die optelsom zorgde er uiteindelijk voor dat Ferrera de groep niet helemaal meekreeg. "Het is hoog tijd dat iedereen zichzelf in vraag stelt, dit moment moet een keerpunt worden voor ons. Onze kern bestaat op dit moment uit eilandjes en dat zie je vooral op de momenten dat het minder gaat. Sommigen stoppen zich weg omdat ze geen vertrouwen hebben, anderen proberen het dan net weer te forceren en dat is niet goed."

Groep individuen

"We moeten er nu samen voor zorgen dat Racing Genk weer op de eerste plaats komt. Daarvoor moeten we terug naar de basis en dat is werken voor elkaar. Wie de volgende trainer ook wordt, die zal het heel moeilijk krijgen als wij als groep onze mentaliteit niet snel veranderen."

Het is duidelijk dat de problemen die Mario Been uiteindelijk de kop kostten, ook Emilio Ferrera fataal zijn geworden. Genk is een verzameling van individuen waaruit dringend een ploeg moet worden gesmeed. "Aan individuele klasse ontbreekt het zeker niet, we hebben spelers die met één actie een match kunnen beslissen. Alleen wordt het nu zaak om die individuele kwaliteiten ten dienste van de ploeg te stellen. Ik heb het gevoel dat bepaalde spelers de afgelopen maanden te veel voor zichzelf gespeeld hebben in de hoop zo zelf een nieuwe stap te kunnen zetten, en dat is niet de goede manier. Als we erin slagen als ploeg beter te functioneren, zullen de individuele kwaliteiten automatisch beter tot uiting komen."

Buffel verwacht niet dat er voor het weekend al een nieuwe trainer voor de groep staat. "Maar dat hoeft ook niet", gaat hij verder. "Pierre Denier en Hans Visser kunnen dit wel even overnemen. De club mag geen overhaaste beslissing nemen. Wij moeten ons nu snel zien op te laden en opnieuw positief zijn naar elkaar toe. Het echte Racing Genk moet nu opstaan."