Direct naar artikelinhoud

Bonnie & Clyde, de remake

Ze worden de Nederlandse Bonnie & Clyde genoemd. Gezocht voor gewelddadige overvallen en de gijzeling van een gezin in Enschede. Na een klopjacht van twee weken heeft de politie gangsterduo Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19) te pakken.

Het tweetal werd gisteren opgepakt in motel Ostentor in het Duitse Schwerte, bij Dortmund. Iemand had het voortvluchtige overvallerskoppel herkend van de verspreide robotfoto's en de politie getipt.

"De arrestatie verliep zonder al te veel problemen. De verdachten waren in het bezit van een vuurwapen, maar niemand raakte gewond", klinkt het bij de politie. Voor de arrestatie werd een beroep gedaan op de Spezialeinsatzkommando (SEK), een Duitse elite-eenheid.

Antonio Marcos van der Ploeg en Enise Merve Bircan stonden dan ook geseind als uiterst gevaarlijk. Vooral de man zou erg snel naar zijn vuurwapen grijpen. Samen met zijn vriendin trok hij afgelopen weken een spoor van geweld door Nederland.

Zo overvielen ze op 10 februari een vrouw in Meppel in haar eigen huis. Ze gijzelden het slachtoffer, om haar vervolgens achter te laten in een bos bij Lelystad. Bij andere woninginbraken werden bewoners ernstig mishandeld. Maandag sloeg het duo opnieuw toe: ze schoten op een kampeerder op een naturistencamping om hem daarna te beroven van zijn auto. De man ligt in het ziekenhuis.

Vrijgelaten

Maar met een gestolen wagen namen van der Ploeg en Bircan geen genoegen. Diezelfde avond gijzelden ze een gezin in een boerderij in Enschede. Zowel de vrouw des huizes als de kinderen werden vastgebonden. De vader werd in zijn eigen wagen meegenomen en pas in Duitsland vrijgelaten. In de media werd het duo al snel de Nederlandse Bonnie & Clyde gedoopt, naar het al even ongrijpbare Amerikaanse gangsterkoppel uit de jaren dertig.

Over het Nederlandse koppel hangt ook een waas van mysterie. Behalve dat de twee al jaren een knipperlichtrelatie zouden hebben is nog weinig over hen en hun motieven geweten. Ook hoe ze elkaar hebben leren kennen is nog niet duidelijk. De Telegraaf wist wel al te vertellen dat Bircan, een 19-jarige uit Enschede met een strafblad, al bekend stond als een 'probleemkind'.

De Nederlandse en Duitse politie zetten een heuse klopjacht op poten om het koppel in te rekenen. Zelfs de internationale politieorganisatie Interpol werd ingeschakeld. Alles om ervoor te zorgen dat de gangsterliefjes geen tweede keer ontsnapten.

Twee maanden geleden had de politie Noord-Nederland de twee namelijk al eens aangehouden, zo berichtte de Nederlandse pers. Van der Ploeg en Bircan werden toen na een wilde achtervolging opgepakt. Ze ramden een andere auto en hun eigen voertuig bleek voorzien van een valse nummerplaat. Maar ze werden vrij snel na hun aanhouding weer vrijgelaten.

Deze keer zal het duo er wellicht minder makkelijk vanaf komen. De uitlevering aan Nederland zal wel nog enkele dagen in beslag nemen. Als de verdachten in Duitsland bezwaar aantekenen, kan het nog veel langer duren.