Direct naar artikelinhoud

Veelbelovende regio's van Europa: Vlaanderen niet, Wallonië wel

Vlaanderen is nergens te bespeuren op de ranglijst met economisch veelbelovende Europese regio's van Financial Times. Terwijl Wallonië op plaats zestien landt.

De Britse zakenkrant heeft haar tweejaarlijkse ranglijsten uit met de veelbelovende Europese regio's en steden. Er wordt daarvoor een resem aspecten onderzocht, zoals onderwijs, levenskwaliteit, infrastructuur, kostenefficiëntie en human resources.

Vlaanderen krijgt geen plaats bij de beste 25 regio's. Opmerkelijk, want in 2010 prijkte onze regio nog op een zevende plaats. En in 2008 stond Vlaanderen zelfs op de tweede plek.

Het Duitse Noordrijn-Westfalen staat nu helemaal bovenaan. De nummers twee en drie zijn respectievelijk Schotland en het gebied rond Kopenhagen. Het Waals gewest is als enige Belgische regio goed voor een zestiende plaats.

Gert Peersman, professor economie aan de UGent: "Het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië kan te maken hebben met het feit dat de krant niet naar het huidige economische niveau kijkt, maar naar het potentieel. Vlaanderen scoort qua productiviteit en welvaart zeer goed in Europa. Maar ons potentieel is misschien wel wat lager. Zo is de productiviteitsgroei al een tijdje aan het stokken. In het zuiden van het land zorgt het zogenoemde Marshallplan toch voor schwung. Vlaanderen heeft ook veel meer last van de vergrijzing dan Wallonië."

Betaalde bijlage

De mooie notering van Wallonië mag misschien niet verbazen. Financial Times besteedde in november vorig jaar nog een aparte bijlage van vier pagina's aan Wallonië, onder de noemer 'Doing business in Wallonia'. Daarin werd vooral de aandacht gelegd op toeristische en economische troeven van de regio. Zo stond er een reportage over de overgang van zware industrie naar creatievere sectoren. Maar ook minder positieve aspecten, zoals het verlies van 1.300 banen bij ArcelorMittal in Luik, kwamen aan bod.

Het Waals Gewest nam zelf het initiatief voor de bijlage en betaalde ervoor, maar had geen zeggenschap over de uiteindelijke teksten. Voor dit jaar staat al een nieuwe bijlage gepland. Jaarlijks brengt Financial Times zowat tweehonderd bijlages uit over allerlei steden, streken en landen. Een bijlage over Vlaanderen is nog niet verschenen.

De Britse krant maakte ook een rangschikking voor steden, die wordt aangevoerd door Londen. Op de tweede en derde plaats staan respectievelijk Helsinki en Eindhoven. De top wordt gedomineerd door Britse steden, met maar liefst acht vermeldingen.

Gent is de enige Belgische stad bij de "steden van de toekomst 2014-2015", met een twintigste plaats.

Naast de algemene rangschikking stellen de experts van Financial Times nog deelcategorieën op, waar wel meer Belgische steden in opduiken. Zo scoort Brussel bij de grootsteden goed voor zijn menselijk kapitaal (1ste), economisch potentieel (3de), infrastructuur (6de) en ondernemersklimaat (8ste).

Antwerpen krijgt bij de middelgrote steden dan weer een eervolle vermelding voor ondernemersvriendelijkheid (3de), infrastructuur (7de) en beleid inzake buitenlandse investeringen (8ste).

Mechelen duikt in de rangschikking van microsteden op voor infrastructuur (3de), economisch potentieel (6de) en ondernemingsvriendelijkheid (10de).