Direct naar artikelinhoud

Murdoch en Fox op weg naar België

De Amerikaanse tv-zender Fox heeft de uitzendrechten van het Duitse voetbal bij Telenet weggesnoept. De zender van Rupert Murdoch aast ook op de uitzendrechten van de Belgische competitie en komt alweer een stap dichter bij een eigen Belgisch sportkanaal.

Wie de wedstrijden van Bayern München of Borussia Dortmund wil volgen, kan vanaf midden 2015 niet langer bij Sporting Telenet terecht. Het Amerikaanse mediaconcern 21st Century Fox sloot een overeenkomst met de Duitse Bundesliga en mag vanaf 2015 de Duitse competitie twee seizoenen lang exclusief in België uitzenden.

Bij Fox wil men nog niets kwijt over wat men van plan is met de uitzendrechten. "We zijn een bedrijf met ambitie dat altijd naar nieuwe mogelijkheden kijkt", zegt woordvoerder Marcel van der Zee.

Internationale lof

Volgens verschillende waarnemers is de aankoop van de Duitse voetbalrechten het bewijs dat het Fox menens is om ook in België een sportkanaal te starten. "De vraag is niet of Fox komt, maar wanneer Fox komt", zegt een bron.

De verkoop van de Belgische voetbalrechten lijkt het geschikte moment om de stap naar België te zetten. Die rechten komen volgend voorjaar op de markt en Fox is wel degelijk geïnteresseerd, klinkt het bij de Pro League. Vertegenwoordigers van die vereniging van Belgische profclubs die de voetbalrechten te koop aanbiedt, zaten al verschillende keren met de mediagroep rond de tafel.

De lancering van een Belgisch sportkanaal past binnen de expansieplannen van 21st Century Fox. In augustus van dit jaar startte de mediagroep zowel in Italië als Nederland met een eigen kanaal dat vooral voetbal programmeert.

Bij onze noorderburen legde de mediagroep van Rupert Murdoch ruim een miljard euro op tafel om de komende twaalf jaar het Nederlandse voetbal te mogen uitzenden. Een bedrag dat ook de Belgische Pro League doet dromen.

De clubs krijgen nu elk seizoen 55,2 miljoen euro voor hun televisierechten, maar willen dat bedrag graag de hoogte in zien gaan, zeker nu de Rode Duivels het zo goed doen. Door de internationale lof voor het Belgische voetbal stijgt ook de marktwaarde van het eersteklassevoetbal. De Pro League wil de verkoop van de Belgische uitzendrechten eind februari afgerond hebben.

Het verlies van de Duitse voetbalrechten is voor Telenet overigens een forse klap. Het kabelbedrijf wist trouwens niet dat de rechten verkocht zouden worden.