Direct naar artikelinhoud

Bemba en De Gucht hebben discrete tête-à-tête

Jean-Pierre Bemba werd ontvangen 'in zijn hoedanigheid van senator en Congolees politicus'

Brussel l De Congolese senator Jean-Pierre Bemba, de rivaal van president Joseph Kabila bij de presidentsverkiezingen van oktober 2006, verblijft enkele dagen in Brussel en had gisteren een ontmoeting met buitenlandminister Karel De Gucht.

Bemba leeft sinds april in ballingschap in Portugal. Op het programma van het 'privébezoek' staan onder meer ontmoetingen met Belgische en Europese verantwoordelijken en kopstukken van de partij van Bemba, de Beweging voor de Bevrijding van Congo (vroeger de rebellenbeweging MLC), in België.

De ontmoeting met De Gucht kwam er op vraag van Bemba. Over de inhoud van het gesprek wilde De Gucht niets kwijt. Met uitzondering van de nietszeggende quote dat de minister "een lang, diepgaand maar vertrouwelijk gesprek" had met de heer Bemba, die ontvangen werd "in zijn hoedanigheid van senator en Congolees politicus".

Volgens sommige bronnen wou Bemba De Gucht ontmoeten om steun te vragen voor zijn veilige terugkeer naar Congo. Bemba zou het liefst zo snel mogelijk naar Kinshasa reizen om zijn rol als oppositieleider verder te zetten. Maar hij riskeert vervolgd te worden voor zijn verantwoordelijkheid bij de bloedige gevechten in de Congolese hoofdstad van 22 en 23 maart waarbij, afhankelijk van de bron, 200 tot 600 doden vielen.

Eerder dit jaar verklaarde president Joseph Kabila dat Bemba "geen probleem heeft met de president maar wel met het gerecht en de Senaat". De Congolese procureur-generaal Tshimanga Muteba vroeg aan de Senaat de opheffing van Bemba's parlementaire onschendbaarheid. Officieel liep zondag ook de termijn af die de Senaat aan Bemba had gegeven om in het buitenland te verblijven.

(KoV)