Direct naar artikelinhoud

Dubbelslag voor 'Beasts of the Southern Wild' in Deauville

Op het 38ste Festival du Cinéma Américain in Deauville is de fabelachtige debuutfilm Beasts of the Southern Wild van scenarist-regisseur Benh Zeitlin opnieuw in de prijzen gevallen. Fabelachtig, want Southern Wild is een van magie en fantasie doordrongen apocalyptische en tegelijk optimistische fabel geworden. Opnieuw, want deze opmerkelijke debuutfilm blijft maar prijzen verzamelen.

Na onder andere Sundance (Grand Jury Prize en Cinematography Award), Cannes (Caméra d'Or en Prix Fipresci) en Los Angeles (Audience Award) viel de film nu ook in Deauville twee keer in de prijzen. Uit handen van juryvoorzitster Sandrine Bonnaire mocht regisseur Benh Zeitlin de Grand Prix in ontvangst nemen, nadat hij eerder door een andere jury beloond was met de Prix de la Révélation.

De film speelt zich af in de swamps van Louisiana, een moerasgebied dat regelmatig door orkanen zoals Katrina en onlangs nog Isaac getroffen wordt. Dammen en sluizen hebben ervoor gezorgd dat een (fictief) eiland helemaal geïsoleerd is geraakt in een watermassa die toepasselijk 'The Bathtub' (badkuip) wordt genoemd. Maar die afzondering laten de bewoners, waaronder het zesjarige meisje Hushpuppy - een prachtige vertolking van de jonge Quvenzhané Wallis - dat over een erg levendige verbeelding blijkt te beschikken, niet aan hun hart komen. Ze willen niet weg uit een natuur die hen enerzijds voedt, maar anderzijds ook bedreigt.

Regisseur Benh Zeitlin komt volgende maand Beasts of the Southern Wild zelf voorstellen op het Filmfestival van Gent. Begin december zal de film ook uitgebracht worden in de Belgische bioscopen.