Direct naar artikelinhoud

'De Ronde van Vlaanderen was zeker niet verlieslatend'

'De Ronde van Vlaanderen was helemaal niet verlieslatend toen Wouter Vandenhaute hem in handen kreeg.' Dat beweert Jo Van Croonenborch, tot 2007 CEO van Corelio, de vorige eigenaar van de wedstrijd.

Het is de afgelopen maanden al vaak gezegd en geschreven, onder meer ook door Wouter Vandenhaute zelf. Toen diens Flanders Classics eind 2008 de Ronde van Vlaanderen overnam, zou deze wedstrijd een verlieslatende onderneming zijn geweest.

"Ik zie die bewering plots overal opduiken", zegt Jo Van Croonenborch, "maar ze klopt niet." Van Croonenborch was tot 2007 CEO van Corelio. De uitgever van Het Nieuwsblad en De Standaard was in die tijd organisator van onder meer Omloop Het Volk en De Ronde van Vlaanderen. "De organisatie van de Omloop Het Volk kostte Corelio geld, dat is juist. Maar de Ronde van Vlaanderen was, in tegenstelling tot wat nu wordt beweerd, zeker niet verlieslatend. Die wedstrijd bracht in die jaren telkens ongeveer 750.000 euro op. Soms was het wat meer, soms wat minder, maar het was altijd een bedrag in die buurt."

Waarom vandaag dan wordt gezegd dat de wedstrijd verlieslatend was? Van Croonenborch denkt het antwoord te kennen. "Ik vermoed dat het als een alibi wordt gebruikt om de ingrijpende en fel gecontesteerde wijzigingen die de wedstrijd dit jaar heeft ondergaan, te verantwoorden.

Absoluut levensvatbaar

"VRT-wielercommentator Renaat Schotte heeft onlangs letterlijk gezegd dat de wielerliefhebbers Vandenhaute dankbaar moeten zijn, want dat de Ronde zonder zijn visie dood en begraven zou zijn. Dat ergert mij. De waarheid heeft ook zijn rechten. En de waarheid is dat de Ronde ook gezond was toen Corelio er de eigenaar van was. Corelio en nog talloos veel andere organisaties en mensen hebben de Ronde mee gemaakt tot wat het was en is: een groots, en absoluut ook levensvatbaar evenement."

Eind 2008, een jaar na Van Croonenborchs vertrek bij Corelio, werden de wedstrijden aan Vandenhaute verkocht, volgens de voormalige CEO voor een bedrag tussen 2 en 2,5 miljoen euro. "Een correcte prijs", zegt hij. Rest nog de vraag waarom Corelio de Ronde wou verkopen als die wedstrijd geld opbracht. Van Croonenborch zegt dat hij die verkoop nooit goed begrepen heeft. "Volgens de nieuwe directie en hoofdredacteur Peter Vandermeersch behoorde de organisatie van wielerwedstrijden niet meer tot de corebusiness van de groep. Een vergissing, vind ik. In mijn optiek waren die wedstrijden een deel van de legacy van die kranten."

Flanders Classics wilde gisteren niet reageren op Van Croonenborchs stellingen.