Direct naar artikelinhoud

Nafi Thiam wint goud op EK voor junioren

Nafissatou Thiam had één doel dit seizoen: het goud bij de junioren bemachtigen. Vrijdag greep de zevenkampster in Rieti de macht en de Europese titel met 6.298 punten, de zesde beste prestatie ooit bij de junioren en 97 punten meer dan het oude nationale record van Tia Hellebaut.

Eigenlijk moest het indoor wereldrecord bij de junioren al op haar naam staan. In februari overtrof Nafi Thiam (1m87) met 4.558 punten het elf jaar oude record van niemand minder dan Carolina Klüft maar omdat er geen dopingcontroleur was gestuurd, kon de IAAF de prestatie niet erkennen. Het was België op zijn kleinst, maar Thiam op haar grootst.

De 18-jarige Naamse had haar adelbrieven afgegeven en daar voegde ze vrijdag nog een addendum aan toe. Met 6.298 punten bleef ze wel een eind van het WR van Caroline Klüft als junior (6.542 punten), maar op de ranking van juniores zorgde ze voor de zesde prestatie aller tijden. Naast Klüft staan Sibylle Thiele, Sabine Braun, Svetla Pisjtikova en Emilia Dimitrova nog voor haar.

Is haar toekomst als atlete verzekerd? Ja en neen. De dames die voor haar staan traden nadien toe tot de galerij van de allergrootsten: zonder een gigantisch talent lukt je dat niet. Maar tegelijk bewijzen ze dat presteren als junior niet hetzelfde is als senior. Thiele en Dimitrova, ooit beter dan Thiam, verdwenen nadien geruisloos van de radar.

"De grote vraag is hoe hard ze al heeft getraind om dit niveau te bereiken", redeneert Wim Vandeven, coach van ex-atlete Tia Hellebaut. "Kevin Rans was als junior ook top, sprong zelfs beter dan Sergei Bubka maar wat wil dat zeggen? Wat telt, is wat je als senior presteert. De kunst is om door te groeien. Veel atleten die ooit in de toptien stonden, maakten het nooit als senior."

Thiam verbeterde in Rieti haar PR op vier onderdelen en is op haar achttiende niet ver verwijderd van de PR's van Hellebaut, op het hoogspringen na uiteraard.

Vandeven: "Dat zegt natuurlijk dat Thiam nu al heel goed is. Ze is een modelatlete met wie je wat kan doen, met het potentieel om beter te doen dan Tia. Als meerkampster welteverstaan. Fysiek is ze indrukwekkend in de springnummers en ook de speer gooit ze al heel ver: dan ben je al goed in drie van de zeven onderdelen."

"Als ze wil aansluiten bij de top moet ze sneller worden op de 100m horden en de 200m, waardoor ze automatisch verder zal springen. Niet evident maar als ze die lange benen rond krijgt, zal ze vanzelf sneller lopen. Mentaal lijkt ze me ook goed in haar vel te steken en ze heeft een positieve link kunnen leggen met presteren op belangrijke kampioenschappen."