Direct naar artikelinhoud

Julian Assange voert al zingend kiescampagne op YouTube

WikiLeaksbaas Julian Assange heeft een campagnefilmpje voor de Australische federale verkiezingen op YouTube gezet, waarin hij met een blonde pruik op zijn tegenstrevers parodieert.

Vanuit zijn zelfgekozen ballingschap in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen stelde Assange zich kandidaat voor de parlementsverkiezingen in zijn geboorteland Australië, die op 7 september doorgaan. In een filmpje met de titel A game of polls steekt hij de draak met de afgetreden premier Julia Gillard en haar uitdagers.

Met een blonde pruik op zijn hoofd, inclusief nektapijt, en in een sportieve outfit in het Australische geel en groen, brengt Assange vanuit de ambassade zijn eigen versie van de hit 'You're the Voice', met als openingszin: "We hebben de kans om de pagina om te slaan."

De WikiLeakspartij van Assange komt in september op met zes kandidaten. De partij staat voor "transparantie, gerechtigheid en betrouwbaarheid", zo zei Assange bij de aankondiging van zijn politieke debuut. "Ik ben van plan om een eskadron onderzoeksjournalisten in de Senaat te parachuteren en dan willen we hetzelfde doen als we met WikiLeaks hebben gedaan, namelijk banken, overheden en veiligheidsdiensten ter verantwoording roepen."

De Australische wet bepaalt dat een verkozen kandidaat geschrapt kan worden als hij na een jaar nog niet in de Senaat is verschenen. Mocht Assange niet fysiek in Australië geraken, zal een andere kandidaat hem vervangen, zei hij. Mocht zijn politieke experiment in Australië slagen, dan heeft hij al aangekondigd het partijmodel te exporteren naar de VS en Ierland.

Assange verblijft sinds een jaar in de Londense ambassade van Ecuador nadat het land hem politiek asiel verleende. Zo probeert hij uitlevering aan Zweden te voorkomen. Het gezicht van klokkenluiderswebsite WikiLeaks wordt daar gezocht als verdachte in twee zedenzaken. Assange vreest dat een uitlevering zal leiden tot een arrestatie door de VS, waar volgens WikiLeaks sinds 2010 in het geheim aan een aanklacht tegen hun baas wordt gewerkt. Vorige week is oud-militair Chelsea Manning er nog tot 35 jaar cel veroordeeld omdat hij militaire inlichtingen aan de klokkenluiderssite doorgespeeld heeft.