Direct naar artikelinhoud

Grote reisagenten: ‘Lufthansa misbruikt dominante positie’

De grootste reisagenten in België bereiden via de Belgian Travel Organisation (BTO) een klacht voor tegen Lufthansa. De Duitse luchtvaartmaatschappij zou misbruik maken van haar dominante positie op de Belgische markt. Dat zegt Bernard Tuyttens, algemeen secretaris van de BTO.

Het is nog niet uitgemaakt of het dossier naar de Raad voor de Mededinging dan wel naar de Europese Commissie gaat.

Lufthansa bezit sinds 2009 een belang van 45 procent in Brussels Airlines, de grootste luchtvaartmaatschappij van het land. Bovendien is de Duitse groep volledig eigenaar van het Britse BMI, Swiss en Austrian Airlines, carriers die allemaal op meerdere routes naar Brussel vliegen. Al die maatschappijen maken deel uit van Star Alliance, dat nu al een marktaandeel van meer dan 50 procent heeft op Brussels Airport.

‘Normale zakenrelatie onmogelijk’

“Door de dominante positie van Lufthansa wordt een normale zakenrelatie met de reisbureaus vrijwel onmogelijk”, schrijft de BTO in een persbericht. Een voorbeeld: de prijzen voor Brussel-Zürich, gedomineerd door Star Alliance, lopen nu al op tot meer dan 1.100 euro voor een retourticket. Voor Düsseldorf-Zürich rekent Air Berlin minder dan een derde aan. Ook Brussel-Genève is een stuk goedkoper dan Zürich, ondanks de vergelijkbare afstand. Maar op die route hebben Brussels Airlines en Swiss concurrentie van de Britse lagekostenmaatschappij Easyjet. Opmerkelijk is dat de BTO een klacht overweegt tegen Lufthansa en niet tegen Brussels Airlines en Swiss, die opereren op Brussels-Zürich.

De EU had Lufthansa verplicht landingsrechten vrij te geven op routes waar het sterk aanwezig was. Dat was een van de voorwaarden voor de goedkeuring van de intrede in het kapitaal van Brussels Airlines. Maar blijkbaar durft niemand het opnemen tegen Lufthansa en co. Met uitzondering van een korstondige en mislukte poging van VLM op Frankfurt. De BTO vertegenwoordigt grote reisbemiddelaars als BCD Travel, Carlson Wagonlit Travel en American Express. De leden haalden vorig jaar een omzet van 1,6 miljard euro.