Direct naar artikelinhoud

Syrisch leger begint nieuw offensief tegen stad Deraa

Het Syrische leger is een nieuw offensief begonnen in Deraa, de stad waar elf maanden geleden de opstand tegen president Bashar Assad begon. Er werd melding gemaakt van invallen, arrestaties en schietpartijen.

De aanval op Deraa volgt op offensieven tegen de steden Homs en Hama, ook bolwerken van het verzet. Deraa ligt nabij de Jordaanse grens, zo'n 130 kilometer van Damascus. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zouden soldaten flink huis houden in de stad.

Het offensief hier duidt erop dat het Assad-regime nu met bruut geweld een einde wil maken aan het verzet in alle steden. Oppositiegroepen maakten melding van gevechten tussen deserteurs en het leger in Deraa, Soran en het dorp Kfar Naboudeh.

Bij het geweld in het hele land zouden zeker veertig doden zijn gevallen. In de gehele provincie Idlib, in het noordwesten, maken dorpen en steden zich op voor een legeroffensief. Een groot deel van de regio zou in opstand zijn gekomen.

Het leger, zo meldde CNN gisteren, heeft de controle verloren over flinke delen van het noorden. Het leger zou niet over genoeg manschappen beschikken om weerstand te bieden aan het verzet van deserteurs en burgers.

In de hoofdstad Damascus hielden veiligheidstroepen een razzia tegen het Syrische Centrum voor Media en Vrijheid van Meningsuiting. Volgens een opposant werd de directeur van het centrum, journalist Mazen Darwich, samen met zijn vrouw en een medewerker aangehouden. Ook de Amerikaans-Syrische blogster Razzan Ghazzawi, die al maanden over de bloedige repressie getuigt, zou gearresteerd zijn. Ghazzawi moest ook in december vorig jaar al twee weken de cel in.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon hekelde gisteren in Oostenrijk in scherpe bewoordingen het optreden van het leger. De meedogenloze aanvallen op de bevolking komen volgens de VN-chef vrijwel zeker neer op misdaden tegen de mensheid.

Hij drong er bij Damascus op aan het gebruik van lukraak geweld tegen burgers te stoppen. "We zien wijken die naar willekeur worden gebombardeerd, ziekenhuizen die worden gebruikt als martelcentra en kinderen van amper tien jaar oud die in de boeien zijn geslagen en mishandeld. We zijn vrijwel zeker getuige van misdaden tegen de mensheid."

Chinese delegatie

Ban Ki-moon trad met zijn uitspraken in het voetspoor van VN-mensenrechtenchef Navi Pillay, die Damascus maandag ook beschuldigde van soortgelijke misdaden.

Ban Ki-moon deed zijn uitspraken vlak voor de stemming in de Algemene Vergadering over een door Arabische landen ingediende resolutie. In deze resolutie, die niet bindend is, worden de mensenrechtenschendingen in Syrië door het regime veroordeeld. Ook wordt het plan van de Arabische Liga gesteund dat Assad oproept de macht over te dragen.

China, dat een soortgelijke resolutie in de Veiligheidsraad trof met een veto, stuurt vandaag een delegatie naar Syrië om te praten met Assad.