Direct naar artikelinhoud

Maximumfactuur moet deurwaarder weghouden

Almaar meer gezinnen kunnen de schoolrekening van hun kinderen niet betalen, een op drie volgens de vzw Schulden op school. Om geen financiële kater op te lopen, beroepen scholen zich op incassobureaus en zelfs deurwaarders. 'Hoog tijd om overal een maximumfactuur in te voeren.'

"Zes jaar geleden was het een marginaal fenomeen. Vandaag zitten we met een tsunami van gezinnen die de schoolfactuur niet langer kunnen betalen." Frederic Vanhauwaert van het Vlaams Netwerk tegen Armoede ziet de groep ouders met schoolschulden enkel uitdijen.

Zo kampt alleen al het Gemeenschapsonderwijs (GO) met 9,5 miljoen euro aan onbetaalde facturen in het basis- en secundair onderwijs, en zien ook het katholieke net en de stedelijke onderwijskoepel steeds meer gezinnen met schoolschulden. Volgens vzw SOS Schulden op school heeft minstens een derde van de gezinnen last om de schoolkosten te dekken.

"Het maakt dat vele scholen tegenwoordig een beroep doen op incassobureaus, en soms zelfs deurwaarders langssturen om de schulden te innen", meent Vanhauwaert. Ook het rapport weigeren zolang de schulden openstaan, blijft volgens hem een courant drukkingsmiddel om toch maar geld te innen.

Invulboeken

Dat veel gezinnen de schoolkosten niet langer de baas kunnen, wijt Vanhauwaert aan twee zaken. "Enerzijds neemt de armoede in de samenleving ontegensprekelijk toe, anderzijds stijgen de schoolkosten te snel."

Voorzitter van SOS Schulden op school, Roger D'Hondt, bevestigt: "Het onderwijs wordt er niet goedkoper op en commercialiseert almaar meer. Schoolboeken en schoolreizen worden meer en meer uitbesteed. Bovendien wordt vaker met invulboeken gewerkt die leerlingen - in tegenstelling tot handboeken - niet kunnen hergebruiken, maar elk jaar opnieuw moeten aankopen.

Volgens Vanhauwaert komt het dan ook voor dat leerlingen zonder schoolboeken zitten doordat ze die moeten aankopen bij een private boekhandel, maar daar het geld niet voor hebben. De onderwijsnetten menen dan weer dat wel elk kind schoolboeken heeft, en dat scholen ervoor zorgen dat leerlingen niet uit de boot vallen.

Wafelbak

Neemt echter niet weg dat heel wat scholen achterblijven met een financiële kater. Zo meent D'Hondt dat iedere school jaarlijks gemiddeld 2.500 euro in het rood gaat. Om de schuldenberg niet al te sterk te doen oplopen, grijpen scholen terug naar de traditionele tombola, wafelbak of spaghetti-avond. "Activiteiten die we de laatste jaren zien toenemen, met als keerzijde dat het steeds dezelfde ouders zijn die komen opdagen en het gebeuren financieren", zegt Guy Beckx, algemeen directeur van Scholengroep 12, koepel van de gemeentescholen van Diest, Aarschot en Tessenderlo. Zij vangen op die manier voor een deel de onbetaalde facturen op.

"Voor scholen is het inderdaad koorddansen", meent Willy Bombeek, woordvoerder van het katholieke net. "Daarom is het fundamenteel dat scholen werken aan een kostenbeheersend beleid." Iets wat Verdyck (GO) onderschrijft. "We pleiten dan ook voor een maximumfactuur in de eerste graad van het secundair onderwijs, zoals die in het basisonderwijs bestaat. Omdat we zien dat scholen daardoor doordachter omgaan met de schoolkosten."

Vanhauwaert en D'Hondt zijn eveneens pro: "Sommige directies gaan misschien steigeren, maar we mogen echt niet langer wachten met die maximumfactuur. Het is hoog tijd dat scholen de kosten minimaliseren."

En ook minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) is gewonnen voor een maximumfactuur in de eerste graad van het secundair. Al komt de maatregel er waarschijnlijk pas na de verkiezingen, wanneer de hervorming van het secundair onderwijs wordt ingezet.